25.3 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

POZORIŠNI FESTIVAL U UŽICU Ovacije za „Hamleta“, Glogovac tri puta izvodio glumce JDP na bis

Nebojša Glogovac u ulozi Hamleta pada, nestaje, spušta se zavesa, ispred nje ostaje da sedi Vlasta Velisavljević kao duh Hamletovog oca. A onda aplauz užičke publike. Toliko se dugo prolamao gledalištem da je tri puta vraćao glumačku postavu „Hamleta“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, predvođenu maestralnim Glogovcem, na bis.

Nebojša Glogovac kao Hamlet

Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaNebojša Glogovac kao Hamlet

Treće večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala Užičani su videli Šekrspirov tekst u režiji Aleksandra Popovskog, postavljen kao tumačenje sveta vladajućih zasnovanog na laži, u kome je zarad prestola normalno žrtvovati najviše vrednosti, čak i počiniti bratoubistvo i pljunuti na „svoje ja“.

Savremeno čitanje Šekspirovog klasika: Iz predstave "Hamlet"

Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaSavremeno čitanje Šekspirovog klasika: Iz predstave „Hamlet“

Popovski je u osnovi zadržao Šekspirov tekst, ali i prošetao tankom žicom savremenog, namećući logiku replike koja se često ponavlja u predstavi: „Ja moram da budem surov da bih dobar bio“.

Foto: M. Cvetković / RAS Srbija

Nebojša Glogovac koji izgovara moto JPF-a „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“, pa nastavlja i danas itekako aktuelnim „Prokletstvo je i sram što sam rođen da ga popravljam sam“, kandidovao se za najbolju mušku ulogu Festivala – em što je Hamleta izneo briljantno, em što u prethodne dve predstave „Na Drini ćuprija“ i „Pijani“ nije bilo dominantne uloge dostojne nagrade za najboljeg glumca.

"Prokletstvo je i sram što sam rođen da ga popravljam sam"

Foto: M. Cvetković / RAS Srbija„Prokletstvo je i sram što sam rođen da ga popravljam sam“

– Predstava je prokletsvo ovog i svih drugih vremena. Uvek mi je jako interesantno i ludo da čovek pre 400 godina kaže: „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ i mi posle 400 godina isto kažemo, i isto to stoji. Suludo je, nenormalno je, nema kordinata, nema kazne, nema nagrade nego je sve to neko čudno zamešeteljstvo koje neki drugi vrte kako mi nećemo. Ti drugi – ko su, šta su, to više nema smisla – kazao je Nebojša Glogovac posle predstave.

Nebojša Glogovac: Replika "Ovo vreme je iskočilo iz zgloba" i danas aktuelna kao i pre 400 godina

Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaNebojša Glogovac: Replika „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ i danas aktuelna kao i pre 400 godina

„Hamlet“ je sa ocenom 4,63 do sada najvrednija predstava, barem po izboru publike.

Izvor : blic.rs / Vladimir Lojanica

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvaranje letnje sezone na Torniku od 14. juna

Oglasna Tabla

Malinari prete obustavom berbe

Oglasna Tabla

Od 13. do 15. juna izvodiće se radovi na asfaltiranju Banjičke ulice

Oglasna Tabla