13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

POZIV ZA UPIS U VOJNU EVIDENCIJU! NEKA SE JAVE 99. GODIŠTE I STARIJI (FOTO)

Od danas važi opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dok će od maja centri Ministarstva odbrane početi upućivanje pojedinačnih poziva, svima koji se nisu odazvali.

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ministarstvo odbrane objavilo je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina. Ovu zakonsku obavezu treba da ispune i oni koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, tako što će se javiti centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima.

Kako je prethodno, za RTS, najavio pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane, od danas važi opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dok će od maja centri Ministarstva odbrane početi upućivanje pojedinačnih poziva, svima koji se nisu odazvali.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Od 2011. godine od kad je služenje vojske dobrovoljno i od kad ga služe i žene godišnje vojnu obuku prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka.

Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno i do 20.000 mladića godišnje je prolazilo vojnu obuku.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Kako su se geopolitičke prilike u svetu jako zakomplikovale uz migrantsku krizu, ali i sve veću netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, sve su jači glasovi da se vrati obaveza služenja vojnog roka.

U Ministarstvu su za Telegraf istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu odluku donosi Skupština Srbije na predlog Ministarstva.

Foto: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

– U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana je radna grupa koja koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, a jedno od pitanja koje se razmatra je i moguće vraćanje obaveze služenja vojnog roka – kaže za naš portal kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni sve tri misije koje joj je država poverila, da zaštiti teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

Printskrin: RTS

Printskrin: RTS

Međutim, iako je u većini država vojska profesionalna, ima primera gde se vraća ova obaveza. Među njima su Šveđani, dok Nemci razmišljaju o tome. Obavezno služenje vojnog roka postoji u Grčkoj i Turskoj koje su članice NATO.

Iz vida ne treba izgubiti i finansijski aspekt eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

Prema procenama, ta odluka bi državu koštala oko 70 miliona evra.

Foto: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

Dok ne dođe do eventualnog revidiranja odluke Narodne skupštine iz januara 2011. godine, kojom je obustavljena obaveza služenja vojnog roka, svi momci i devojke koji žele da služe vojni rok sa oružjem, to mogu uraditi po principu dobrovoljnosti.

Za one koji to žele, posle evidentiranja koje raspisalo Ministarstvo, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka ili profesionalni angažman u Vojsci Srbije.

(Telegraf.rs/RTS/foto: vs.rs)

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla