8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

POŽEGI NEOPHODNA BOLJA TERITORIJALNA PODELA

Četiri reona u opštini Požega, rešiće u ovoj godini neke od krucijalnih problema sa kojima se suočavaju već duže vreme. Plan je da divlje deponije, neasfaltirane ulice, kao i drugi problemi koji muče Požežane, uskoro postanu prošlost. Projekat je pokrenulo udruženje građana „Sretenje“.  U ovoj organizaciji ističu da bi realizacija bila daleko brža,  kada bi se najveća požeška mesna zajednica „Centar“, koja obuhvata više od 12.000 ljudi, podelila na više manjih celina.

Realizacuju projekta pomogla je švedska organizacija „Olof Palme centar“, koja je obezbedila deo sredstava, dok će deo novca morati da obezbedi opština, kao i sami građani. Pre svega, neophodno je da lokalna samouprava raspiše konkurs, kako bi plan mogao da se sprovede u delo.

unnamed

„Mi smo ove godine stavili akcenat na četiri reona, i za svaki od njih izdvojili po 50.000 dinara. U Borjaku će biti sanirana divlja deponija, na Marjanovića brdu će biti izgrađene stepenice uz naselje, u Radovini pešačka staza, dok će u Prudovima biti renovirana spomen česma, na mestu kojem je nekada bilo jedno od najpoznatijih požeških izletišta. Strateške planove izradila je naša organizacija, i mi ćemo to činiti i u narednom periodu, za sve građane i mesne zajednice koji budu zainteresovani“, kaže Zdenka Kovačević, predsednica udruženja građana „Sretenje“.

Rezultati bi verovatno bili i daleko bolji, kada bi se najveća požeška mesna zajednica „Centar“, koja obuhvata više od 12.000 ljudi, podelila na više manjih. To bi značilo i više sredstava za svaku od njih, a samim tim i više novca za unapređenje kvaliteta života samih građana.

„Mesna zajednica „Centar“ ne funkcioniše na pravi način već dvadeset godina, pa se samim tim i problemi građana mnogo teže rešavaju. Osnovna ideja i jeste da se oni uključe u život lokalne zajednice i aktivno ušestvuju u donošenju odluka koje su bitne za njih“, ističe Kovačevićeva.

Organizacija „Sretenje“, već je 2013. godine sprovela program obuke stanovništva za pisanje strateških planova, i konkurisanje za sredstva mesnih zajednica. Nakon toga, u Rogama je recimo opremljena kancelarija mesne zajednice, u Guglju je oformljen klub mladih, dok je u Gorobilju osposobljen javni toalet. Različiti projekti realizovani su kasnije u još devet mesnih zajednica.

„Poenta je da lokalna samouprav shvati da je ona servis građana, a da građani znaju koja su njihova elementarna prava. Kasnije, i jedni i drugi kroz slične projekte, mogu da konkurišu za sredstva, koja će u ovaj kraj dovesti investitore, a samim tim i nova radna mesta“, zaključuje predsednica „Sretenja“.

Plan je da do kraja naredne godine svi reoni u opštini formulišu goruće probleme, kao i strateške ciljeve. Organizacija „Sretenje“ nastaviće da pruža podršku, a lokalne vlasti moraju izdvojiti novac, kako bi život Požežana postao kvalitetniji i bolji.

Užice – Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla