Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Požega, grad sa jednim od najneobičnijih trgova u Evropi

Na raskrsnici najvažnijih puteva, u osunčanoj kotlini na zapadu Srbije, nalazi se ušuškano mesto prepuno priča i neotkrivenih dragulja – Požega. Iako često zanemarena jer se nalazi na putu ka dve popularne turističke destinacije, Požega ima dosta toga da ponudi onima koji odluče da se tu zadrže malo duže.

Iz oblaka guste magle koji često prekrivaju krovove njenih kuća, izdiže se požeška kotlina. Živopisna i veoma plodna, ova kotlina je oslikala neke od najlepših krajolika u čijem zagrljaju se nalazi grad sa jednim od najneobičnijih trgova u Evropi.

Jedinstveni izgled i bogata istorija, oduvek su krasili kružni gradski trg koji je vekovima unazad bio srce ovog malog, neistraženog mesta. Zbog toga, u koje god doba godine da se nađete u Požegi, na Trgu slobode vam sigurno neće biti dosadno.

Mnoštvo kafića, restorana i prodavnica čine ovo mesto centrom svih gradskih dešavanja. Ipak, leto je godišnje doba kada ovaj trg zablista u svom punom sjaju. Tada su klupice ispunjene meštanima koji razgovaraju, decom koja se igraju i omladinom koja se šeta.

Trg je nastao 1832. godine po naredbi kneza Miloša Obrenovića na krajnje specifičan način. Naime, na prostranoj ravnici probijen je kolac, za njega je potom vezan konopac, a oko konopca opisan je krug. Ukrštanjem glavnih ulica na tom mestu, iznikao je jedinstven trg, koji je i dan danas simbol ovog kraja.

Mnoge muzičke i kulturne manifestacije održavaju se upravo na gradskom trgu, a u prethodnih devet godina, ovo mesto je i domaćin najvećem studentskom filmskom kampu – Interakciji, čiji ušesnici dolaze iz svih delova Evrope. Trg slobode dobio je priznanje za najuspešnije arhitektonsko delo 2012. godine.

Kuća kneza Miloša Obrenovića, važan istorijski spomenik

Selo nadomak Požege, Gornja Dobrinja, od skoro je vlasnik renoviranog spomen kompleksa sagrađenog u čast knezu Milošu Obrenoviću koji potiče iz ovog kraja.

Na mestu stare crkve brvnare, 1822. godine, knez Miloš je Crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla, sagrađenu od kamena i cigle, podigao kao svoju zadužbinu, a još uvek očuvani, drveni čardal podigao je 1860. kao zadužbinu svom ocu Todoru.

Ovo neobično zdanje vredan je spomenik ovog kraja, a njegova osnovna funkcija bila je smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti.

Železnički muzej, poslastica za ljubitelje vozova

Još jedna autentična atrakcija ovog kraja jeste Železnički muzej, koji je jedan od najstarijih muzeja ovog tipa u Srbiji.

Posetioci su u prilici da vide eksponate koji potiču iz vremena kada je postojao sistem pruga uskog koloseka na prostoru Srbije i Bosne i Hercgovine.

Parne lokomotive za pruge uskog koloseka, čuvena RAMA (najstarija na svetu), prvi srpski voz „001 Milan“ iz 1882. godine, američka „dvoglava aždaja“ iz Velikog rata, oklopna partizanska, kao i najbrža i najjača lokomotiva. Ono čime su posetioci najviše fascinirani jeste isalon-vagon prestolonaslednika Franca Jozefa iz 1897. godine, koji je s tapetama bio sinonim za luksuz.

Ukoliko se odlučite da posetite mesto na kome su prema istraživanjima naselja postojala još 2600 godina pre nove ere, ne propustite da obiđete i dva prirodna rezervata. Naime, u blizini Požege nalaze se Čalački potok i Velika Peć koji su zbog izuzetne lepote i značaja zavedeni u registar zaštićenih prirodnih dobara.

Kako doći do Požege?

Požega se nalazi na magistralnom putu M5, raskrsnici važnih puteva i može joj se lako pristupiti iz svih krajeva Srbije. Iz Vojvodine, Beograda, Valjeva sa severne strane preko Divčibara, iz Crne Gore, sa Zlatibora i Užica sa zapadne strane, iz istočne Srbije, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda i Čačka sa istočne strane i Arilja i Ivanjice sa južne strane.

Kad ste već ovde, ne propustite…

Da odete do Zlatibora i dopustite da vas očara jedna od najlepših planina Srbije. Ako odlučite da ostanete, ovde vas osim idiličnih pejzaža očekuje dobar noćni život i odlična tradicionalna kuhinja u okviru koje ne smete zaobići pršutu, kajmak, kiselo mleko i komplet lepinju.

Posetu jednom od najlepših etno parkova „Terzića avliji“, koji predstavlja nekadašnje tipično seosko dvorište s dve kuće: jednom za domaćine, starom više od stoleća, i drugom za goste.

Obilazak Potpećke pećine – spomenika prirode i najznačajnijeg speleološkog lokaliteta u zapadnoj Srbiji koji se nalazi na pola puta između Požege i Užica.

Izvor: serbia.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стање на путевима: Снег на коловозу

ОГЛАСНА ТАБЛА