Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пожега добија регионално постројење за прераду отпадних вода


Загађење речних токова отпадним водама у Златиборској и Моравичкој области требало би да се реши изградњом јединственог регионалног постројења у Пожеги, кажу у управи Јавног комуналног предузећа Водовод из Ужица. Према подацима који су објављени на сајту Општине Пожега, ново постројење које би било заједничко за Ужице, Пожегу, Ариље и Ивањицу, коштало би 70 милиона евра.

Одговарајући невладиној организацији Либергаф која им је упутила на захтев за информацијом од јавног значаја, у ужичком Водоводу кажу да рад тог постројења неће имати смисла ако се претходно не изгради неопходна фекална канализација и не санирају такозвани дивљи изливи отпадних вода.

О томе је, како се наводи у допису, потписан међуопштински споразум и одређен је привремени инвеститор. У припреми је и формирање регионалног предузећа које ће управљати будућим постројењем, а у току је израда планске и пројектне документације.

Јавно комунално предузеће наводи да није носилац посла ни у једној од тих активности, али да настоји да у пројектну документацију уврсти све проблеме локалне заједнице у вези са отпадним водама, како би они били решени на прави начин.

„Уколико не решимо проблем дивљих излива, мешања кишне и фекалне канализације, колектора и многе друге, рад Регионалног постројења за прераду отпадних вода неће имати смисла“, наводи се у документу који је достављен Либерграфу.

План за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Ужицу постојао је и раније. Оно је пре неколико година требало да се гради у селу Горјани, поред магистралног пута Ужице – Пожега.

Укупна вредност пројекта, који је делом требало да финансира Европска унија, износила је 15,2 милиона евра, али до реализације 2015. године није дошло.

Од пројекта се тада одустало због неспособности тадашње локалне власти да објасни важност и бенефите тог пројекта за град Ужице, али и да амортизује противљење мештана који су сматрали да фабрици отпадних вода није место у њиховом селу.

Стручњак за пречишћавање отпадних вода и професор Империал колежа у Лондону, Чедо Максимовић, прошле године је коментарисао најављену изградњу постројења за прераду отпадних вода у Београду, за које се држава, према последњим најавама задужује 200.000.000 евра.

Он је тада указао како треба детаљно размотрити изградњу мањих постројења за пречишћавање, која према његовом мишљењу немају велике базене, јефтинија су и не испуштају непрјатне мирисе.

Максимовић је иначе творац такозваног Блуе-Греен Дреам система урбаног развоја. Према његовом мишљењу у Србији се планира изградња постројења за отпадне воде која ће радити на застарелим технологијама, јер између осталог, троше много енергије за пумпање воде.

Либерграф је податке од надлежних предузећа и инстицуција сакупљао у оквиру припрема за израду новог извештаја Колаиције 27. У том извештају сваге године се објављују најважнији подаци о напретку Србије у евроинтеграцијама и примени „еколошког“ преговарачког Поглавља 27.

Извор:: новаекономија.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Радови на деоници пута Сушица – Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У току конкурс за стипендирање надарених студената, пријаве до 16. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Несрећа код Пожеге – две особе погинуле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обука за представнике политичких субјеката, удружења грађана и представнике локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак саобраћајни удес у Узићима код Пожеге, троје повређених

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летовања су поскупела, а ево где можете проћи јефтиније

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава даје 300.000 динара за почетак бизниса, а остало је још мало времена: Ко и како може да се пријави за субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Славица из Ужица је светска путница, до сада је обишла 43 земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна шака бадема дневно смањује ниво шећера у крви

ОГЛАСНА ТАБЛА