Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Požega 13. put okupila mlade filmadžije iz celog sveta: Portret srpske žene iz ugla studenata sedme umetnosti

Tri dokumentarca, snimljena prethodnihdana u Čačku, Ivanjici i Užicu u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, premijerno će u ponedeljak biti prikazani u ponedeljak 27. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ženska pitanja tema ovogodišnjeg kampa
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Ženska pitanja tema ovogodišnjeg kampa

Filmove autorskipotpisuje petnaestučesnika Kampa – studenata produkcije, kamere, zvuka, režije i montaže, koji su podeljeni u tri grupe snimali dokumentarce na temu “Ženska pitanja”.

-Iskustvo sa kampa je fenomenalno zato što imam priliku da kroz stvaranje dokumentarca zajedno sakolegama učim o različitim kulturama i upoznajem nove ljude, – kazao je Ahmed Karem, dizajner zvuka iz Egiptakoji je bio deo ekipe koja je radila u Užicu.

Sa njim su bili rediteljkaiz Španije Inma De Rajes, Argentinac Bendžamin Garaj kao snimatelj, Maha Musa, montažerka iz Palestine, i organizatorka Milica Jokić iz Srbije. Snimilisu film o Anici, ženi kojatrguje na užičkoj pijaci.

-Naš film je o jednoj neverovatno Jovanki, koja živi u blizini Čačka. Ona je lovac i vredna žena i majka.Ovo je njen portret, – rekla je Sinham Hinavi, Franucskinja koja je režirala film snimljen u Čačku.

Žena lovac junak priče koju je radio međunarodni tim studenata u Čačku
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Žena lovac junak priče koju je radio međunarodni tim studenata u Čačku

U Ivanjici je na 13. “Interakciji”, koju je organizovao “Nezvanisni filmski centar “Filmart” iz Požege, snimljen dokumentarac čija je glavna junakinja 80-godišnja Ruža, koja sa snajom svakodnevno provodivreme u prirodi, u potrazi za šumskim voćem, a potom se posvećuje kućnim poslovima.

– Kamp je sjajno iskustvo i zahvalna sam što imam priliku da radim sa sdutentima iz celogsvega. U svakom članu ekipe prepoznala sam drugačiju potetiku koju je doneo iz svoje škole, – sumirala je utiske sa “Interakcije” rediteljka Gala Negreloiz Argentine.

Mimo 15 filmadžija koji su snimali filmove, u Požegi je boravilo još 17 dokumentarista koji su učestvovali na Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma “Interdok”, a koji su učestvovali u produkciji filmova, pohađali predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma i prisustvovali radionicama. “Interakcija” i “Interdok” okupili su studente iz 23 države, između ostalih iz Južne Arfike, Singapura, Čilea, Malezije…

U kampu
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

U kampu „Interakcija“ i master klasu „Interdok“ učestvovala 32 studenta iz 23 države

Prateći program manifestacije u Požegi, koji traje do 26. avgusta, je “Interskrin”, u okviru koga se prikazuju dokumentarci ovogodišnjih učesnika inagrađivani filmovinaših autora Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i SrđanaŠarenca (Selo bez žena). Priređena je i retrospektivna pevijaa filmova Živka Nikolića.

Računajućii tri nastala prethodnih dana, u 13 godina dugoj istoriji “Interakcije” nastalo je 47 filmova, od kojih je 15 pobralo nagrade na festivalima u zemlji i svetu.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako nam aplikacije kradu podatke

Oglasna Tabla

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Oglasna Tabla

AFC Zlatibor 2020: Ninčić debitovao pobedom, šampionski pojas za Georgijeva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 17. februar

Oglasna Tabla

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla

Petar Božović pobednik Sretenjske ulična trke u Ušću

Oglasna Tabla

Najveća riznica ljubavnih citata: 50 veličanstvenih izjava srpskih i ruskih velikana o ljubavi, na jednom mestu

Oglasna Tabla

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Oglasna Tabla