25.8 C
Uzice
август 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

POVRATAK KOLEDARA U UŽIČKI KRAJ

Posle gotovo osamdeset kratkometražnih filmova nastalih u njihovoj produkciji „Radrenis“, učenici OŠ „Đura Jakšić“, uz podršku nastavnika istorije Miloša Racića, oživeli su prastari običaj koleda. Na ovaj, u Zapadnoj Srbiji zaboravljeni staroslovenski običaj koji se svetkovao uoči Nove godine, podsetili su mladi glumci, učenici škole iz užičkog sela Ravni.

di glumci, učenici škole iz užičkog sela Ravni.

Kroz selo, od kuće do kuće, od vrata do vrata, neki novi koledari šetali su maskirani, pevajući vesele praznične pesme.

Nekada rasprostranjen običaj, uz mlade glumce sada je samo deo folklorne, i u ovom kraju, odavno zaboravljene tradicije.

„Koledari su bili momci i devojke koji su nosili maske i išli od kuće do kuće, terajući zle duhove“, objašnjava Biljana Kovčić.

Zabavili su se, ali i učili, izrađujući maske, prikupljajući garderobu, rekvizite i učeći koledarske pesme.

„Želeo sam da na nekom očiglednom primeru đacima približim taj deo narodne tradicije“, kaže Miloš Racić, nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Ravnima. „Ova manifestacija ne znači obnavljanje paganskog kulta niti manifestaciju sujeverja – ovo je čist folklor, želja da đacima pokažem taj deo narodne tradicije kakav je nakad bio.“

Predanom i maštovitom profesoru i zaiteresovanim i kreativnim đacima, posle podsećanja na drevni običaj, predstoji novi izazov – organizacija srednjovekovnog popodneva, druženja uz muziku i hranu iz 14. veka.

 

Izvor:rts.rs

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od septembra jednosmenska nastava u ove 204 škole

Oglasna Tabla

Na đačke ekskurzije u žutim autobusima

Oglasna Tabla

4 najbolje tehnike za savijanje sarme: Ovako se nikada neće raspasti u šerpi i prilikom vađenja

Oglasna Tabla