Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поводом Дечије недеље и Дана старих организовано занимљиво и корисно дружење – Дружење кроз заједничко читање

Ужице – Школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“, Ужице, у договору са учитељима II разреда, желели су на посебан начин да повежу Дечију недељу и Дан старих. Заједнички у госте су позвали баке и деке ученика, како би се ученици упознали  са начином живота, школовањем  и детињством гостију. Баке и деке су замољени да прочитају одломке из својих омиљених књига, лектире или песама, како би се ученици додатно мотивисали за читање.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Био је то сусрет пун емоција, посебно за старије, који су се нашли у школским клупама први пут после дуго, дуго година. Баке и деке су позајмиле књиге у школској библиотеци или су донели своје и читали су изабрана дела младима. Углавном су спремили класике, најпознатије песнике за децу, звонили су стихови Добрице Ерића, Десанке Максимовић, а одломци из омиљених бајки пажљиво су се слушали. На појединим лицима се препознавало узбуђење, а на другима сета.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Затим су старији упознали ученике са својим школским добом, обавезама и детињством уопште. Било је и ша­ле, а од старијих су се чуле ин­те­ре­сант­не при­че из њи­хо­вих ду­гих жи­во­та. Градска деца су широм отворених очију слушала како се одрастало пре педесетак година, како се играло и ишло у школу. Пешачење, учење, слушање одраслих, породичне обавезе, обичаји изазвали су њихово чуђење и дивљење. Ученици су се укључивали у разговор, постављали питања, читали, а такође певали и рецитовали гостима.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Информално образовање се односи на процес доживотног учења, учи се у свом окружењу и из свакодневног искуства, од породице и комшија, на пијаци, у библиотеци, на уметничким изложбама, на послу, у школи и кроз игру, читање и спортске активности. То је природније и спонтаније, што значи да информације које научимо кроз овај облик образовања потичу из учења из искуства.

Баш смо се лепо дружили! Ка­да се мла­ди укр­сте са ста­ри­ји­ма, он­да то бу­де од ко­ри­сти сви­ма. Сви заједно смо закључили да су овакви сусрети значајни и драгоцени за информално стицање знања, за учење из свакодневног живота које формира ставове и вредности. Сигурни смо да ћемо се опет видети, заједно читати и дружити се.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“
Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Један од начина да придобијемо активне кориснике школске библиотеке првенствено с циљем развијања читалачких навика, ученике који би читали ради самосталног истраживања и целоживотног учења, ради задовољства и забаве, јесте подстицање ученика на читање и коришћење фондова библиотеке на различите начине.

 

Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА