ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Поводом Дечије недеље и Дана старих организовано занимљиво и корисно дружење – Дружење кроз заједничко читање

Ужице – Школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“, Ужице, у договору са учитељима II разреда, желели су на посебан начин да повежу Дечију недељу и Дан старих. Заједнички у госте су позвали баке и деке ученика, како би се ученици упознали  са начином живота, школовањем  и детињством гостију. Баке и деке су замољени да прочитају одломке из својих омиљених књига, лектире или песама, како би се ученици додатно мотивисали за читање.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Био је то сусрет пун емоција, посебно за старије, који су се нашли у школским клупама први пут после дуго, дуго година. Баке и деке су позајмиле књиге у школској библиотеци или су донели своје и читали су изабрана дела младима. Углавном су спремили класике, најпознатије песнике за децу, звонили су стихови Добрице Ерића, Десанке Максимовић, а одломци из омиљених бајки пажљиво су се слушали. На појединим лицима се препознавало узбуђење, а на другима сета.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Затим су старији упознали ученике са својим школским добом, обавезама и детињством уопште. Било је и ша­ле, а од старијих су се чуле ин­те­ре­сант­не при­че из њи­хо­вих ду­гих жи­во­та. Градска деца су широм отворених очију слушала како се одрастало пре педесетак година, како се играло и ишло у школу. Пешачење, учење, слушање одраслих, породичне обавезе, обичаји изазвали су њихово чуђење и дивљење. Ученици су се укључивали у разговор, постављали питања, читали, а такође певали и рецитовали гостима.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Информално образовање се односи на процес доживотног учења, учи се у свом окружењу и из свакодневног искуства, од породице и комшија, на пијаци, у библиотеци, на уметничким изложбама, на послу, у школи и кроз игру, читање и спортске активности. То је природније и спонтаније, што значи да информације које научимо кроз овај облик образовања потичу из учења из искуства.

Баш смо се лепо дружили! Ка­да се мла­ди укр­сте са ста­ри­ји­ма, он­да то бу­де од ко­ри­сти сви­ма. Сви заједно смо закључили да су овакви сусрети значајни и драгоцени за информално стицање знања, за учење из свакодневног живота које формира ставове и вредности. Сигурни смо да ћемо се опет видети, заједно читати и дружити се.

Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“
Дружење кроз заједничко читање – ОШ „Душан Јерковић“

Један од начина да придобијемо активне кориснике школске библиотеке првенствено с циљем развијања читалачких навика, ученике који би читали ради самосталног истраживања и целоживотног учења, ради задовољства и забаве, јесте подстицање ученика на читање и коришћење фондова библиотеке на различите начине.

 

Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица