ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Povelja Pesničkih vatri Matiji Bećkoviću

 

Na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru 04. oktobra sa početkom u 20 časova održane su osme „Pesničke vatre zlatiborske“. Manifestacija koja je u prethodnim održavanjima slavila LJermontova i Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta, Desanku Maksimović, Antona Pavlovića Čehova ovaj put je upriličena u čast 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Tom prilikom predsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović, je uručio Povelju znamenitom srpskom piscu i akademiku, gospodinu Matiji Bećkoviću. Upravo on, kao nosilac Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je u 19 časova, upalio veliku vatru na Šumatnom brdu kod Spomenika.

Program u Kulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz jednog od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja, predstavom „Idiot“. Monolog je izvela glumica Ivana Žigon, koja je u Moskvi dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u pomenutoj predstavi. Svi posetioci ovogodišnjih „Pesničkih vatri zlatiborskih“ su imali priliku da čuju i njeno maestralno izvođenje pesme „Kosovo polje“, čije je stihove sročio Matija Bećković.

U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se predstavili sa svojim pesmama u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića. Govorili su  Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i  Mirjana Ranković Luković, naša zavičajna pesnikinja. Potom su Divna Marić, prvakinja drame Užičkog pozorišta, i Slobodan LJubičić, prvak drame Užičkog pozorišta, govorili delove jedne od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je napisao Matija Bećković za svoju ljubljenu Veru Pavladoljsku.

Posebnu pažnju publike tokom ove poetske večeri privuklo je pripovedanje večerašnjeg laureata, Matije Bećkovića, dok su posebne aplauze publike pobrale pesme: „Ovo i ono“, „Bodež“, „Srbija“, „Gospode pomiluj“, „Ćeraćemo se još“.

Manifestacija “Pesničke vatre zlatiborske” je kulturna manifestacija koja doprinosi uspostavljanju neposredne međunarodne kulturne saradnje u oblasti književnog stvaralaštva. Svake godine se održava tokom jesenjih meseci i posvećena je nekom od značajnih domaćih i svetskih pesnika. Ova manifestacija se organizuje u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno-prosvetne zajednice, a organizuje se u vreme Međunarodnog susreta književnika. U programu pored domaćih pesnika učestvuju i pesnici iz inostranstva, kao i naši ugledni glumci.

Organizatori manifestacije su opština Čajetina, Turistička organizaciji Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma“.

TO Zlatibor/oglasnatabla.info

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја