ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Повећање броја туриста и у овој години на ЗлатиборуЧајетина – Садржајан летњи одмор на Златибору за све генерације привукао је и овог лета велики број туриста.
Планина је од јула значајно посећенија и на почетку августа капацитети су готово сасвим попуњени. А да је ова планинска дестинација врло посећена говоре подаци на узорку Туристичке организације Златибор према којима је у првих шест месеци 2022. године на „златној планини“ евидентирано преко 165.000 долазака у регистрованом и нерегистрованом смештају и остварено више од 480.000 ноћења, што представља раст од 15 одсто у односу на исти период 2021. Тај напредак туристичког места даје подстрек златиборским хотелијерима и угоститељима да одржавају услугу на завидном нивоу и раде на унапређењу садржаја намењених бројним туристима.

Оно што посебно охрабрује и радује целокупну туристичку привреду Златибора је повећање броја страних гостију – око 35 одсто у односу на 2021. годину. Ипак, главни удео у одржавању високог туристичког промета на Златибору имају домаћи гости. Током ове године Златибор је једна од најтраженијих дестинација када су у питању бесплатни ваучери за одмор у Србији које додељује Министарство туризма.

Добро познати златиборски локалитети су на услузи туристима, док велики број посетилаца ужива и у дугим летњим шетњама уређеним пешачким стазама, вожњи бициклима, планинарењу, параглајдингу, освежењу на купалиштима и другим погодностима осунчаног Златибора. Стопића пећину, најпосећенији спелеолошки објекат Србије, у првих шест месеци ове године походило је више од 40.000 посетилаца, што је повећање од 5 одсто у односу на исти период претходне године. Изузетну посећеност бележи и ’’Голд гондола’’, која је од почетка рада превезла преко 380.000 путника. У првих седам месеци 2022. године у вожњи најдужом гондолом на свету уживало је 130.000 гостију. Током августа очекује се још веће интересовање с обзиром да посетиоци, поред вожњи од центра Златибора до врха Торника, свакодневно могу уживати у различитим интерактивним активностима на траси ’’Голд гондоле’’.

Летња туристичка сезона почела је успешно и за златиборски камп, где су током протеклог периода, поред великог броја индивидуалних туриста,боравиле и две организоване групе кампера из Холандије. Традиционално,највећи број организованих група у Камп ’’Златибор’’ стиже из Холандије и Словеније, а у наредном периоду очекују се гости из Немачке, Чешке, Пољске и Велике Британије.

Посебну пажњу туриста привлачи мултимедијална фонтана на језеру,пуштена у рад приликом обележавања Дана општине Чајетина. Са својим савременим звучним, светлосним и ласерским ефектима, какве се могу видети у светским метрополама, представља атракцију за понос најпосећенијој планини.

Успешној сезони и великом броју гостију на овој планини, која је и летња престоница културе, допринели су занимљиви садржаји и богат програм ’’Златиборског културног лета’’ са бројним манифестацијама које употпуњују боравак гостију. Општина Чајетина и Туристичка организација Златибор, као традиционално добри домаћини, припремили су и за предстојећи период бројне концерте, културне догађаје, спортске турнире и традиционалне манифестације.

ГЗС / ТОЗ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА