OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Повећање безбедности учесника у саобраћају приоритет и у овој години

Ужице – У циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, убрзања тока саобраћаја и смањења гужви набављена је и постављена електронска и друга опрема на најфрекветнијим путним правцима у граду. Та пракса биће настављена, па су у овој години планирана знатно виша средства за набавку пешачких семафора, вибро трака, успоривача брзине…

Како истиче Слободан Шиљковић члан Градског већа за саобраћај велики број возача апеловао је да се на пешачком прелазу код “Здрављака” на главној улици постави семафорска сигнализација.

“Указивали су на велики број пешака који се неорганизовано крећу, на начин да најпре пешачки пређе једна особа, па две, а онда се поново појаве и са друге стране пре него што возач крене да исти пређе. Са једне стране и пешаци нису били баш најсигурнији да ли да сачекају или крену, а са друге стране тек возачи су, на том, најоптерећенијем пешачком прелазу били несигурни, да ли да наставе или да стану, што је знатно утицало на безбедност пешака на том прелазу. Истовремено, у одређеним временским интервалима стварала се велика гужва аутомобила”.

Потврду да је потребно баш ту поставити семафорску сигнализацију дао је и Саобраћајни факултет из Новог Сада.

“Урадили су студију оправданости сигнализирања пешачког прелаза, где су параметри показали да је потребно прелаз опремити семафорима и то на начин да и пешаци и возила буду управљани путем семафора. Семафори су постављени крајем децембра 2021. године, али због гужви око Нове године и осталих празника, њихова имплементација померена је за крај јануара ове године, додаје Шиљковић.

Према његовим речима, када семафори раде, свакодневно се контролише гужва у саобраћају на том месту, мењају временски интервали пешака и возача и тренутно се користи укупни временски интервал од 70 секунди, где возачи имају 52 секунде, а пешаци 18 секунди за пролазак. Додаје, да ће се ова времена пратити како би се у наредном периоду пронашло најбоље решење за дужину времена, у секундама, за пролазак пешака и возача.

Поред семафорске сигнализације која је постављена у Улици Димитрија Туцовића, на потезу од Царине према Сарића Осоју и у Крчагову постављени су електронски успоривачи брзине. Вибро траке постављене су код Медицинске школе, као и у веома фреквентној Улици Милоша Обреновића у Крчагову.

Слична решења по речима надлежних биће примењена и у осталим улицама у граду, са циљем да се безбедност свих учесника у саобраћају подигне на виши ниво, а за набавку семафорске и електронске сигнализације, вибро трака и осталих елемената у овој години биће издвојено и више новца.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla