13.3 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

POVEĆANA VAŠLJIVOST KOD PREDŠKOLACA

Posle mini epidemije šuge kod dece školskog uzrasta u Užicu nastupio je period pojačane vašljivosti kod dece predškolskog uzrasta.

Inteziviranje zaraznih bolesti slika je socijo-ekonomske situacije ali i nemar roditelja. Pedijatar dr Novka Garabinović Vukašinović istakla je da čim je stanje ekonomsko lošije tu zarazne bolesti izbijaju u prvi plan. „Što se tiče prenosivosti, svima je jasno da su to direkto prenosive bolesti, prenosi se sa obolelog. Lečenje je lako jer bolesti ne izazivaju teške komplikacije kod obolelih“, rekla je dr Garabinović Vukušanivić.

Zbog perioda povećane vašljivosti PU Užice vrši pojačan nadzor i preglede dece. „Od prošle sedmice intezivno sprovodimo mere. U svakoj grupi pregledamo decu. Veću kontrolu vršimo u grupama gde imamo decu gde roditelji nisu sarađivali, a deca su podložna vaškama“, kažu iz Predškolske ustanove.

Nesaradnja roditelja jedan je od najvećih problema u lečenju vašljivosti. „Imamo roditelje koji nesarađuju. Problem je što u apotekama roditelji kupuju šampon, koji uopšte ne uništavaju vaši nego ih samo umrtvljuje, a gnjide se razvijaju“, rekli su iz PU.

Roditelji se retko javljaju lekaru zbog ovog problema, ali i kada lekar ukaže na vašljivost, pravilno pristupanje često izostane.

Po savetu lekara takva deca nisu za kolektiv i svi ukućani moraju da se leče. Vašljivost nije pojedinačni problem i ne vezuje se, kako su predpostavke, samo za nehigijenu. Tretiranjem šamponom, iščešljavanje gustim češljem i mahaničko skidanje gnjida sa vlasi jedini su način pravilnog lečenja vašljivosti.

Izvor: www.glaszapadnesrbije.rs

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla