10.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Povećana količina sakupljenog otpada oko magistrale

Služba zelenila i čistoće KJP „Zlatibor“ je prethodnih dana počela sakupljanje rasutog otpada oko magistralnog puta M21, na relaciji od Borove Glave do Smiljanića Zakosa. U ovoj akciji sakupljeno je 300 džakova otpada, što je alarmantan podatak ako se ima u vidu da je tokom ranijih akcija ta količina sakupljena na deonici od Borove Glave do Bele Zemlje.

Kao i svake godine u letnjoj sezoni magistralni put koji vodi preko čajetinske opštine opterećen je saobraćajem. Veliki broj vozila sa još većim brojem putnika- turista prođe preko Zlatibora na kojem se, na pogodnim mestima,često zatraži predah pre nego što se nastavi dalje. Za njih su nadležni iz opštine Čajetina predvideli i izgradili odmorišta koja su opremljena potrebnim sadržajem: stolovima, klupama, kao i korpama za odlaganje otpada. Međutim, deonica od Borove Glave ka Smiljanskom zakosu bila je slika nesavesnosti i nemara koju su zatekli radnici KJP „Zlatibor“ u akciji čišćenja oko magistrale.

„Naši radnici trenutno su angažovani na prikupljanju otpada oko magistralnog puta M21, gde su završili deonicu od Borove Glave a Smiljanića zakosu. Međutim, ono što je alarmantno jeste da su na toj relaciji prikupili 300 džakova otpada što je količina otpada koju su ranije prikupili na ukupnoj relaciji od BNorove Glave do Bele Zemlje kojom trasom inače prolazi magistralni put preko naše opštine“, kaže Vera Blagojević iz KJP „Zlatibor“.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je najveći deo rasutog otpada iz tranzita na odmorištima gde postoje kontejneri koji se redovno prazne. Neobaziranje turista na to navodi na razmišljanje i planiranje kako da se takva pojava spreči. Iz KJP –a kažu da će, čim vremenske prilike dozvole, akcija biti nastavljena na deonici magistralnog puta od Smiljanskog zakosa do Bele Zemlje.

„Nas u preduzeću posebno raduje činjenica da su, npr, naši stanovnici u ruralnom području dosta savesniji od naših tranzitnih gostiju . Mi smo u prethodnih mesec dana rasporedili15 novih kontejnera za čvrst komunalni otpad zapremine 5m3, po selima“, dodaje Vera Blagojević.

Ovi kontejneri raspoređeni su u zaseocima u Sirogojnu, Željinama, Tripkovi, Sušici i Semegnjevu na različitim lokacijama. Da je ovaj potez KJP pun pogodak pokazuje i činjenica da u ovo preduzeće stižu i dalje novi zahtevi za dodatnim kontejnerima.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla