ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Повећан број пацијената у дечјим диспанзерима због вирусног обољења

У последњих неколико дана повећан је број пацијената на педијатријским одељењима домова здравља. Највише је деце са обољењем које је изазвано БРНУ вирусом, али родитељи доводе децу и због уједа крпеља.

БРНУ вирус је скраћеница за болест руку, уста и ногу. Реч је о ентеровирусу који се налази у дигестивном тракту. Вирус је из групе коксаки вируса, али то родитељи не треба да брине, јер то није коксаки вирус који изазива миокардитис.

Јелена Митровић, начелница педијатрије Дом здравља Чукарица каже да БРНУ вирус изазива инфекцију која почиње повишеном температуром (око 38 степени) и родитељи се најчешће јаве у дом здравља јер дете не може да једе, не може да гута, јављају се везикуле, плихови.

„Јављају се везикуле које подсећају на варичелу. Промене се јављају око уста, на шакама, стопалима, али може да се појави по целом телу. Међутим, то не треба родитеље да уплаши јер симптоми пролазе за око недељу дана“, прича она за Еуронеwс Србија.

Додаје да је дете обично безвољно, највише се жали на болове при гутању.

„Као и сви остали вируси и овај се не лечи већ чекамо да прође. Наравно, користе се средства само за ублажавање симптома. Снижавамо телесну температуру, а за афте и ранице у устима могу се користити разни антисептични спрејеви“, навела је др Митровић.

Због везикула по устима деца не могу да једу, те се саветује да им родитељи дају пасирану храну, да она буде хладна, а не топла.

Колико траје инфекција?
„Ако дете не може да једе немојте га терати. Ништа се неће десити у та три- четири дана колико траје тај најтежи период. Важно је да дете у том периоду пије воде, да не дође до дехидратације. Дакле, болест није опасна, опасна је само за баш малу децу која услед тога што не једу и не пију могу да дехидрирају. Значи, важно је појити децу“, каже др Митровић.

Обично инфекција траје седам до десет дана. Вирус је веома заразан и зато се јављају мини епидемије у вртићима.

„Вирус се преноси прљавим рукама, саливацијом. У вртићком узрасту се посебно брзо преноси јер мала деца немају освешћене хигијенске навике. Зато је важно да подстичемо децу да перу руке, да их не гурају у уста“, појаснила је докторка.

Како је реч о вирусном обољењу никако се не лечи антибиотицима. Оправдано је укључити антибиотску терапију само ако се на БРНУ вирус надовеже нека бактеријска инфекција, што се, како каже докторка, ретко дешава.

Извор: ГЗС/ЕУРОНЕWС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени