Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Потврђено: Мале богиње стигле у Србију

У Србију су стигле мале богиње. Први случајеви потврђени су код троје деце, узраста до годину и по дана. Њихово здравствено стање је за сада добро.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовновић каже да је наша референтна лабараторија у Торлаку потврдила на уторку узетом од троје деце и једне одрасле особе из Смедерева присуство морбила, преноси РТС.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовновић каже да је наша референтна лабараторија у Торлаку потврдила на уторку узетом од троје деце и једне одрасле особе из Смедерева присуство морбила.

„Клиничка слика се најчешће манифестује високом температуром, цурењем носа и црвенилом очију а након пар дана и појаве оспи. Четири дан пре него што се појаве оспе особа је високо инфективна као и четири дана после појава осопа је такође инфективна и може је пренети на друге. Зато апелујемо на све родитеље чија су деца напунила годину дана да се јаве на вакцинални пункт и да вакцинишу своју децу“, изјавила је Верица Јовановић.

Када је реч о обухвату вакцинисане деце ММР вакцином у Србији она је најнижа у последњем периоду, и струка је најављивала да нам је епидемија на прагу. Она би требала да износи преко 95 одсто што у Србији није случај.

„Према подацима којима располажемо обухват у прошлој години је био 71 одсто када је реч о узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто, што није довољно“, навела је Верица Јовановић.

Директорка Батута упозорава да компликације могу бити тешке, па чак и доведу до смртног исхода што се дешавало током последње епидемије.

Осим малих богиња у Новом Пазару се појавила мононуклеуза код деце школског узраста, тако да се и то прати, рекла је директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Нова

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА