ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Потврђено: Мале богиње стигле у Србију

У Србију су стигле мале богиње. Први случајеви потврђени су код троје деце, узраста до годину и по дана. Њихово здравствено стање је за сада добро.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовновић каже да је наша референтна лабараторија у Торлаку потврдила на уторку узетом од троје деце и једне одрасле особе из Смедерева присуство морбила, преноси РТС.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовновић каже да је наша референтна лабараторија у Торлаку потврдила на уторку узетом од троје деце и једне одрасле особе из Смедерева присуство морбила.

„Клиничка слика се најчешће манифестује високом температуром, цурењем носа и црвенилом очију а након пар дана и појаве оспи. Четири дан пре него што се појаве оспе особа је високо инфективна као и четири дана после појава осопа је такође инфективна и може је пренети на друге. Зато апелујемо на све родитеље чија су деца напунила годину дана да се јаве на вакцинални пункт и да вакцинишу своју децу“, изјавила је Верица Јовановић.

Када је реч о обухвату вакцинисане деце ММР вакцином у Србији она је најнижа у последњем периоду, и струка је најављивала да нам је епидемија на прагу. Она би требала да износи преко 95 одсто што у Србији није случај.

„Према подацима којима располажемо обухват у прошлој години је био 71 одсто када је реч о узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто, што није довољно“, навела је Верица Јовановић.

Директорка Батута упозорава да компликације могу бити тешке, па чак и доведу до смртног исхода што се дешавало током последње епидемије.

Осим малих богиња у Новом Пазару се појавила мононуклеуза код деце школског узраста, тако да се и то прати, рекла је директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Нова

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА