ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Потврђен пројекат градње обилазнице око Ужица

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потврдило је урбанистички пројекат градње обилазнице око Ужица, чији је инвеститор ЈП Путеви Србије.

Према документу који је израдио Институт за путеве АД Београд, деоница дужине приближно 4,8 км почиње денивелисаном раскрсницом „Сурдук“, на споју са Златиборским путем у месту Сурдук.

На краку петље Бајина Башта-Ужице пројектом је предвиђена изградња „галерије“, а у зони саме денивелисане раскрснице примењена је и кружна раскрсница.

Одмах при почетку пружања трасе, након денивелисане раскрснице „Сурдук“ предвиђена је изградња моста преко реке Ђетиње дужине око 260м.

На оквирној стационажи км 2+500.00 налази се петља „Сињевац“ која је делимично изграђена.

Пред завршетак пружања саобраћајнице предвиђена је површинска трокрака раскрсница на оријентационој стационажи км 4+650.00 на коју је прикључен пут који води од Ужица.

Рачунска брзина деонице је 60км/х, а градиће се две траке ширине 3.25м

Осим моста преко реке Ђетиње, ради прелажења преко депресија терена дуж трасе саобраћајнице предвиђено је 7 мостовских конструкција распона од 20 – 130 м, наводи се у пројекту.

Конструкцију моста преко Ђетиње чини лучна конструкција са распоном од око 180 м и гредом која је монолитно спојена са луком у средишњем делу.

– Асиметричан лук је најоптималније решење када се узму у обзир локални услови терена – стоји у документу.

Додаје се да је захваљујући великом распону лука могуће прескочити кањон реке Ђетиње без нарушавања корита и ближе околине.

Темељ лука на златиборској страни је на стрмом делу и његов положај је одређен тако да лук има довољну стрелу а да са друге стране буде што је могуће више. С обзиром да је саобраћајница целом дужином у изразитом засеку, јавља се потреба за применом потпорних зидова висине конструкције од 1 до 6м са обе стране пута.

Најзад, на дужини трасе од приближно 250м предвиђена је санација нестабилних падина и клизишта.

Подсетимо, изградња обилазнице око Ужица проглашена је пројектом од националног интереса, а у марту прошле године потписан је уговор о пројектовању и изградњи вредан 29,8 мил ЕУР са кинеском компанијом Поwер Цонструцтион Цорпоратион оф Цхина Лимитед, када су почели и припремни радови на траси.

Након потврде урбанистичког пројекта, на пролеће се очекује издавање грађевинске дозволе, а радови би према ранијим најавама требало да буду завршени следеће године.

Извор: Блиц бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА