17.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

POTPISAN UGOVOR ZA REALIZACIJU PROJEKATA U NAUČNOM KLUBU RCU

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj u obrazovanju Užice (RCU) , održana je konferencija za medije povodom početka realizacije četiri projekta iz oblasti promocije i popularizacije nauke u 2017. godini u Naučnom klubu RCU.

Ugovor o realizaciji projekata iz oblasti promocije i popularizacije nauke potpisan je 06.09.2017. godine između Regionalnog centra za profesionalni razvoj u obrazovanju (RCU) i  Centra za promociju nauke. Vrednost ugovora je 307.000 dinara, a projekti koji će se realizovati do kraja godine u Naučnom klubu RCU su: Napravimo belance, Korak u fiziku, Sunčev sat na mojoj ruci i Njutnovi zakoni su svuda oko nas.

Na konferenciji su govorili Milena Vićević, direktorka RCU, Dušica Ristović, autorka projekta “ Napravimo belance“ i Jelena Radovanović, autorka projekta “ Korak u fiziku“.

Projekat „Napravimo belance!“ zamišljen je da kroz predavanja, prezentacije i nekoliko radionica približi osnove pojmove i procese molekularne biologije učenicima srednjih škola, ali i zainteresovanim građanima. Kroz predavanja i prilagođene prezentacije, na zanimljiv način biće objašnjeni osnovni pojmovi (nukleinske kiseline, gen, genom, genetički kod, amino kiseline, proteini), njihova uloga u održavanju života u ćeliji, ali i organizma u celini.

Projekat „Korak u fiziku“,  namenjen je popularizaciji prirodnih nauka, posebno fizike, na mlađem školskom uzrastu i jačanju profesionalnih kompetencija nastavnika razredne nastave za realizaciju sadržaja prirodnih nauka. Planirano je da radionicama bude obuhvaćeno oko 80 učenika iz svih osnovnih škola.

Projekat “ Sunčev sat na mojoj ruci“, namenjen je deci uzrasta od pet do sedam godina i sadrži niz aktivnosti kao što su: kreativne i zanimljive igre, interaktivne radionice, izradu poster prezentacija i izložbu.

Projekat  „Njutnovi zakoni su svuda oko nas“, učenike upoznaje sa fundamentalnim osnovama klasične fizike (Njutnovim zakonima) kroz niz zanimljivih i demonstrativnih ogleda. Ciljna grupa ovog projekta su učenici starijih razreda osnovne škole (od petog do osmog razreda), jer imaju potrebno predznanje i razumevanje za temu projekta.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla