Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и министар за бригу о селу Милан Кркобабић потписали су уговор о додели бесповратних средстава за куповину минибуса за потребе превоза сеоског становништва на територији града Ужица.

“Наша посвећеност и труд, који за циљ имају пре свега бољи живот Ужичана још једном су дошли до изражаја. Аплицирали смо, испунили услове и на конкурсу Министарства за бригу о селу добили средства за куповину возила које ће служити за потребе превоза сеоског становништва. У питању је минибус за чију куповину је Министарство определило 5,6 милиона а Град Ужице око 1,4 милиона динара, и којим ће се становници сеоских месних заједница превозити од села до села или по потреби до града. Да није било лако добити ова средства потврђује податак да је на конкурс стигла 81 пријава локалних самоуправа и да је Град Ужице једна од 18 које су испуниле услове. Посебну захвалност дугујемо Министарству за бригу о селу које је трећи пут у овој години пружило подршку нашем граду”, истакла је након потписивања уговора градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Србија има добре магистралне путеве, пред нама је да радимо локалне и приступне путеве и оно што је неопходно а то су артарски путеви, али они не значе много ако не омогућимо људима који живе у селима Србије да се превезу из једног села у друго или у град”, каже министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Додаје да је ово добар пилот пројекат у оквиру ког држава даје средства за куповину минибусева, а локалне самоуправе имају обавезу да плаћају гориво, возача, регистрацију.

“Превоз ће бити бесплатан, морамо да извучемо искуство у наредних неколико месеци да би идуће године  велики број девастираних, планинских општина из четврте групе дефинитивно решиле питање превоза на овакав начин. Хоћемо да то буде целовито решење. Углавном људи који живе у тим крајевима, имовно нису толико јаки, па ће и ово бити једна од мера да их стимулишемо да остану да живе али и да неки други крену пут села. Организовани јавни превоз је један од битних елемената уз саобраћајнице”.

Проф. др Небојша Бојовића декан Саобраћајног факултета чији су представници активни учесници пројекта изразио је задовољство, јер је како каже министар показао огромну бригу за село.

“Ово је пионирски покушај да се успостави један добар механизам комуникације са локалним самоуправама какав постоји у развијеним земљама. У окружењу које је веома рурално и компликовано није било лако донети ову одлуку, али у складу са критеријумом који су постављени мислим да су решења сјајна и да показују добру слику какви су односи и релације оних који су исказали жеље да на овај начин помогну. Факултет је увек ту да понуди решења која ће омогућити да се то на најбољи могу начин реализује у пракси”.

Овом приликом министар Кркобабић је сарадњу са Ужицем окарактерисао као више него успешну, а после реализације Михољских сусрета села и уговора за куповину сеоских кућа.

“Био сам у Кремнима и ту постоји иницијатива која би за све у Србији била драгоцена то је нова територијална организација Републике Србије, формирање сеоских општина. У Ужицу постоји могућност да се формира сеоска општина Кремна и било би ми драго када би смо ово дефинисали, тај искорак би значио да дефинитивно омогућујемо људима да на одређеним местима планирају, договорају и одлучују о свим овим питањима. То не значи већи број председника општина и администрације него суштинско одлучивање на терену. Хајде да то буде поново прва сеоска општина у Србији да покажемо да можемо да урадимо нову територијалну организацију”, поручио је Кркобабић.