Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Потписан уговор “Ужице престоница културе Србије 2024. године” (ВИДЕО)

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписале су Уговор о суфинансирању Програма “Престоница културе Србије 2024. године”. Потписани уговор вредан је 120 милиона динара и односи се на активности које ће бити реализоване у овој години, за пројекат града Ужица “Празник светла- Није ерски мрачити! Kултуру на виђело!” Такође у овој години из буџета града биће издвојено 60 милиона динара, док ће преостала средства бити опредељена у 2024. години.

“Радује ме што смо данас у Ужицу, граду богате историје који баштини изузетно културно наслеђе и традицију, потписали уговор са Министарством културе који представља почетак реализације великог пројекта. Титула престонице културе изузетно добро звучи, али подразумева и нашу велику одговорност да реализујемо бројне активности које смо планирали”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић након потписивања уговора, уз захвалност потпредседници Владе и министарки културе на томе што су у ресорном министарству препознали наше потенцијале и капацитете и Ужицу доделили националне престонице културе 2024.

“Уз подршку Министарства културе сада имамо прилику да заокружимо један део историје културе у нашем граду.  Циљ нам је да унапредимо постојеће и уведемо нове програмске садржаје у свим установама културе и верујем да ћемо бити креативни и кадри да можда и премашимо наше примарне циљеве. Култура је најбоље место за сусрет различитости и највеће богатство сваког човека, места, града, државе. Ужице то зна и уверена сам да ћемо успети да одговоримо свим изазовима у реализацији овог озбиљног пројекта”.

Уз честитке свим Ужичанима на престижној титули, потпредседница Владе и министaрка културе Маја Гојковић истакла је да је ово велики дан за све.

” У уговору који смо данас потписали постоје права и обавезе једне и друге стране, али најважније нам је да ће држава одмах након потписивања финансијски помоћи припрему године културе. За ову годину то су средства у износу од 120 милиона динара плус 60 милиона колико издаваја град Ужице. Свидело ми се што је мото читаве године управо светлост. Ужице је то и заслужило као град у коме је прва хидроцентрала настала по принципима Николе Тесле и можда и једини град који има и једног оскаровца. Радује ме, поред програмских догађања, што ће бити инфраструктурних пројеката намењених култури, али највише се радујем што ће деца и тинејџери добити своје место за културу, а сви грађани нови музеј посвећен керамици. Честитам Ужичанима и Ужичанкама на овој престижној титули, убеђена да ће то бити велики подстицај не само људима који се баве културом већ и за читаву економију,  јер спајамо културу са оним у шта се много улаже и много очекује а то је туризам”.

Према потписаном уговору у овој години планирана је реконструкција Велике сале у Градском културном центру и изградња лифта за особе са инвалидитетом, изградња Динарско-рибарског насеља Мокра Гора и изградња “Ерин де лукс музеја”.

Наредне године у плану је изградња Дечијег културног центра и Музеја керамике, реконструкција куће академског сликара Михаила Миловановића у Рибашевини, затим отварање Легата академика Љубомира Симовића у Народној библиотеци, израда пројектно техничке документације за реконструкцију Трга партизана, уклањање баријера за физичку доступност установама културе особама са инвалидитетом, као и постављање соларних дигиталних табли и инфо пултова дуж стазе ка неолитском насељу у дужини од око 6 километара. Наравно инфраструктурне пројекте пратиће и велики број нових културних и забавних садржаја у свим установама културе.

О реализацији овог важног пројекта говорило се и током састанка са градоначелницом и њеним сарадницима, где су сви изразили наду да ће Ужице као други град у Србији коме се додељује ова титула одговорити задатим циљевима и у потпуности оправдати поверење и очекивања.

Потпредседница Владе и министарка културе посетила је и Историјски архив Ужице и упознала се са радом ове установе и актуелним поставкама.

Užice.rs/ Огласн табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА