OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Potpisan ugovor kojim će se rešiti ekološka katastrofa, a Lim preplavljen smećem postati prošlost

Priboj – Zemljište na ušću reka Uvac i Lim prethodnih godina zbog povećanog vodostaja često je prepravljeno smećem koje zbog nesavenog odlaganja smeća žitelji su pretorili u deponiju, koje pristiže koritom najlepših srpskih reka. Na površini od jednog hektara nagomilanog komunalnog otpada pretvorila se u, koje je neuređeno i zatrpanu ekološku katastrofu. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, potpisali su ugovor o uređenju zemljišta ove deponije koje će ovo Ministarstvo finansirati sa 10 miliona dinara.

„Ovo nije prvi projekat koje Ministarstvo finansira u opštini Priboj, sa kojom imamo veoma dobru saradnju, jer su u ovoj lokalnoj samoupravi svesni značaja očuvanja čiste i zdrave životne sredine. Cilj nam je da se na mestu devastiranog prostora, naprave eko parkovi ili druge zelene oaze, koje će građani moći da koriste.“, istakla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Dobijena sredstva od Ministarstva biće iskorišćena za čišćenje ovog prostora od smeća, kultivisanje zemljišta, odnosno ravnanje uvala i vrtača i podizanje zemljanog zaštitnog nasipa, koji će onemogućiti dalje plavljenje ovog prostora, a time i donošenje novog otpada. Biće postavljen i deo mobilijara sa klupama za predah i odmor, a pored obale biće zasađene sadnice topole i vrbe, kako bi se ojačao zaštitni pojas.

Rok za realizaciju ovog projekta je kraj novembra ove godine.

Da bi se prostor na ušću reke Uvac u reku Lim, potpuno kultivisao, na zadovoljstvo šetača, ribolovaca i ostalih ljubitelja prirode, i uredio kao odmorište ili izletište, opština Priboj je uradila projekat vredan oko 25 miliona dinara, pa se očekuje da druga faza ovog projekta bude realizovana u narednim godinama.

GZS/RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА