15.9 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpisan sporazum o relizaciji zajedničkog projekta između Kurska i grada Užica

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova potpisali su sporazum o realizaciji zajedničkog projekta ova dva bratska grada „Kursk – Užice – očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemlji“.

Projekat će se realizovati u Užicu, u periodu od 15. do 30. maja 2018. godine istraživanjem mesta sahranjivanja palih ruskih vojnika, učesnika Prvog i Drugog svetskog rata i emigranata iz Sovjetske Rusije s početka 20. veka i stvaranjem evidencije i foto, audio i video arhive, obradom i unošenjem podataka u elektronski registar grobnica „Ruske nekropole u Beogradu i drugim gradovima Srbije“.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da se „ovim sporazumom Grad obavezuje da obezbedi saradnju Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke, gradskih uprava grada Užica i drugih službi koje mogu pružiti pomoć u istraživanju  arhivskih spisa grada Užica, biblioteka, grobalja na teritoriji Grada“.

„Projekat je jedinstven u Rusiji, ali ono što je jako važno je to da je nosilac projekta u ime cele Rusije, Kurski univerzitet, koji će sprovoditi projekat u deset gradova Srbije, među kojima je i Užice. Ovaj projekat, koji finansiraju kurski odbornici iz sopstvenih sredstava, predstavlja kamen temeljac za našu buduću saradnju“, rekla je zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova i dodala „što se tiče ekonomske saradnje naših dveju država, u 2017. godini međusobna saradnja kroz uvoz i izvoz iznosila je oko 15 milijardi dolara, a sama Kurska oblast ima razmenu sa Srbijom oko 55 miliona dolara“.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Klot i frket u potpunom mraku: Upoznajte slepu pletilju sa Zlatara

Oglasna Tabla

Likovni konkurs užičke biblioteke u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Prva zlatiborska PUZIJADA

Oglasna Tabla

Jesenja ravnodnevnica – moćan period u kom važe posebna pravila poput ovog: “Kakva setva takva i žetva”

Oglasna Tabla

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla