16.4 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpisan sporazum o relizaciji zajedničkog projekta između Kurska i grada Užica

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova potpisali su sporazum o realizaciji zajedničkog projekta ova dva bratska grada „Kursk – Užice – očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemlji“.

Projekat će se realizovati u Užicu, u periodu od 15. do 30. maja 2018. godine istraživanjem mesta sahranjivanja palih ruskih vojnika, učesnika Prvog i Drugog svetskog rata i emigranata iz Sovjetske Rusije s početka 20. veka i stvaranjem evidencije i foto, audio i video arhive, obradom i unošenjem podataka u elektronski registar grobnica „Ruske nekropole u Beogradu i drugim gradovima Srbije“.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da se „ovim sporazumom Grad obavezuje da obezbedi saradnju Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke, gradskih uprava grada Užica i drugih službi koje mogu pružiti pomoć u istraživanju  arhivskih spisa grada Užica, biblioteka, grobalja na teritoriji Grada“.

„Projekat je jedinstven u Rusiji, ali ono što je jako važno je to da je nosilac projekta u ime cele Rusije, Kurski univerzitet, koji će sprovoditi projekat u deset gradova Srbije, među kojima je i Užice. Ovaj projekat, koji finansiraju kurski odbornici iz sopstvenih sredstava, predstavlja kamen temeljac za našu buduću saradnju“, rekla je zamenica gradonačelnika grada Kurska Marina Nikolajevna Sojnikova i dodala „što se tiče ekonomske saradnje naših dveju država, u 2017. godini međusobna saradnja kroz uvoz i izvoz iznosila je oko 15 milijardi dolara, a sama Kurska oblast ima razmenu sa Srbijom oko 55 miliona dolara“.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Oglasna Tabla

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla