22.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Potpisan protokol o saradnji na projektima u oblasti poljoprivrede

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof.dr Miladin Kostić i rektor Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“ iz Republike Turske prof. dr Adem Korkmaz, potpisali su danas sporazum o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane.

Ovi projekti podrazumevaju razmenu nastavnika, studenata, istraživača i administrativnog osoblja dva univerziteta i primenu stručnih i laboratorijskih kapaciteta koje imaju Novi Pazar i Sjenica.

Izuzetan potencijal koji nudi Pešterska visoravan i perspektive koju u ovom kraju ima razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane, najznačajniji su za ostvarenje planiranih aktivnosti.

„Opština Sjenica će sve svoje resurse podrediti realizaciji ovog projekta jer poljoprivreda ima prioritet u razvoju ovog kraja, u kome tradicionalni način proizvodnje treba zameniti savremenim, kako bi se razvio i izvoz poljoprivrednih proizvoda“-kazao je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić ocenio je da Univerzitet „Mehmed Akif Ersoy“ u Republici Turskoj zauzima prestižno mesto kada je u pitanju nastavni i stručni kadar i da ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane.

Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) Çağla Gültekin Tosbat navela je da će TIKA podržati projekte koji vode osnaživanju sela, razvoju poljoprivrede i poboljšanju životnog standarda.

Izvor: sjenica.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla