10.3 C
Uzice
септембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

POTPISAN PROTOKOL O PRIPREMI AERODROMA PONIKVE ZA KOMERCIJALNE LETOVE

Predstavnici opština i turističkih organizacija Zlatiborskog okruga potpisali su protokol o saradnji kako bi se aerodrom Ponikve otvoro za komercijalne letove.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da potpisnici protokola traže od Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture da u budžetu za 2017. godinu obezbedi oko pet miliona evra za završetak infrastrukurnih radova kojima će aerodrom Ponikve biti stavljen „u punu funkciju“.

„Sredstva su potrebna za obnovu piste, postavljanje ograde i rasvete i to bi trebalo da bude posao nadležnog ministarstva dok bi aerodromom upravljale lokalne samouprave“, kazao je Stamatović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, protokolom o saradnji predviđeno je i formiranje radne grupe koja će sprovesti pravnu proceduru statusne promene Javnog preduzeća Aerodrom Ponikve kojim trenutno upravlja Grad Užice, u regionalno preduzeće.

„Hoćemo da pokažemo da na taj način ovo preduzeće može da profunkcioniše“, kazao je Stamatović navodeći da je „neozbiljan“ onaj ko je aerodrom stavio na „gazdovanje jednoj lokalnoj samoupravi koja nije u stanju da servisira troškove njegovog funkcionisanja“.

Predsednik opštine Čajetina je ocenio i da osposobljavanje aerodroma Ponikve za komercijalne letove ima status nacionalnog a ne lokalnog projekta.

„Otvaranje aerodroma za komercijalne letove predstavlja jedinu šansu za razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, jedinom okrugu u Srbiji koji ima spoljnotrgovinski suficit“, naveo je Stamatović.

Predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija Arsen Đurić kazao je da bi otvaranjem aerodroma Ponikve za komercijalne letove, broj stranih turista u tom delu zemlje bio značajno uvećan.

„Već u prvim godinama nakon otvaranja aerodroma, broj stranih gostiju merio bi se desetinama hiljada što bi značilo i nekoliko stotina hiljada noćenja“, kazao je Đurić navodeći da je ove godine više od 40.000 stranih turista posetilo Zlatibor, što predstavlja rast u odnosu na 2015. godinu.

Protokol o saradnji na aktivnostima stavljanja aerodroma Ponikve za komercijalne letove potpisali su pored Stamatovića i predstavnici opština Arilje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica kao i predstavnici Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i Turističke privrede Zlatibora.

Izvor: b92

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla

Startap centri u Užicu, Priboju i Arilju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Rok za prijavljivanje vršnjačkog nasilja 24 sata

Oglasna Tabla