3.4 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

POTPISAN PROTOKOL O PRIPREMI AERODROMA PONIKVE ZA KOMERCIJALNE LETOVE

Predstavnici opština i turističkih organizacija Zlatiborskog okruga potpisali su protokol o saradnji kako bi se aerodrom Ponikve otvoro za komercijalne letove.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da potpisnici protokola traže od Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture da u budžetu za 2017. godinu obezbedi oko pet miliona evra za završetak infrastrukurnih radova kojima će aerodrom Ponikve biti stavljen „u punu funkciju“.

„Sredstva su potrebna za obnovu piste, postavljanje ograde i rasvete i to bi trebalo da bude posao nadležnog ministarstva dok bi aerodromom upravljale lokalne samouprave“, kazao je Stamatović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, protokolom o saradnji predviđeno je i formiranje radne grupe koja će sprovesti pravnu proceduru statusne promene Javnog preduzeća Aerodrom Ponikve kojim trenutno upravlja Grad Užice, u regionalno preduzeće.

„Hoćemo da pokažemo da na taj način ovo preduzeće može da profunkcioniše“, kazao je Stamatović navodeći da je „neozbiljan“ onaj ko je aerodrom stavio na „gazdovanje jednoj lokalnoj samoupravi koja nije u stanju da servisira troškove njegovog funkcionisanja“.

Predsednik opštine Čajetina je ocenio i da osposobljavanje aerodroma Ponikve za komercijalne letove ima status nacionalnog a ne lokalnog projekta.

„Otvaranje aerodroma za komercijalne letove predstavlja jedinu šansu za razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, jedinom okrugu u Srbiji koji ima spoljnotrgovinski suficit“, naveo je Stamatović.

Predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija Arsen Đurić kazao je da bi otvaranjem aerodroma Ponikve za komercijalne letove, broj stranih turista u tom delu zemlje bio značajno uvećan.

„Već u prvim godinama nakon otvaranja aerodroma, broj stranih gostiju merio bi se desetinama hiljada što bi značilo i nekoliko stotina hiljada noćenja“, kazao je Đurić navodeći da je ove godine više od 40.000 stranih turista posetilo Zlatibor, što predstavlja rast u odnosu na 2015. godinu.

Protokol o saradnji na aktivnostima stavljanja aerodroma Ponikve za komercijalne letove potpisali su pored Stamatovića i predstavnici opština Arilje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica kao i predstavnici Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i Turističke privrede Zlatibora.

Izvor: b92

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Oglasna Tabla

Zbog radova na vodovodnoj mreži u četvrtak 11. decembra bez vode potrošači u Dositejevoj ulici i delu Ulice Kralja Petra

Oglasna Tabla

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra 20 miliona evra (VIDEO)

Oglasna Tabla

Požrtvovana vaspitačica iz Ivanjice: „Za njihov osmeh išla bih peške i do Beograda“

Oglasna Tabla

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla

Tribina o nasilju prema ženama

Oglasna Tabla