12.2 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpećka pećina spremna za posetioce, 555 metara za nezaborav

Nedaleko od Užica, u Potpećkoj pećini, koja spada u red monumentalnih dela prirode sa najvećim otvorom na Balkanu, počela je letnja turistička sezona. Za unutrašnje i spoljašnje uređenje tog speleološkog i turističkog dragulja Zapadne Srbije, koga je prošle godine posetilo više od 8.000 turista, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad i Turistička organizacija Užica, krajem prošle godine, izdvojili su osam miliona dinara.

Do ulaza u pećinu sa najvećim, 50 metara visokim i 12 metara širokim portalom u obliku potkovice, vodi 700 stepenika. A onda se uređenim i iznova osvetljenim stazama, od prostorije do prostorije, stiže do stolećima vajanih i za kraške pećine retkih ukrasa.

Do raskošnih figura, neobičnih imena i oblika, u dubini 555 metara istraženog i za posetioce dostupnog prostora Potpećke pećine, a stalnom temperaturom od 9,5 stepeni, stiže se kroz Dvoranu pod kupolom, Dvoranu zmajeva, Cvijićevu i dvoranu Snežane i sedam patuljaka.

„Poznata je i jako ukrašena pećinskim nakitima koji može biti različitih vrsta, oblika i dimenzija, a ono po čemu se još pećina izdvaja to je hiperbarična komora tako da je ovde veća koncentracija kiseonika nego što je to uobičajeno“, kaže Veljko Popović, vodič TO Užice.

U doba neolita stanište čoveka koga su stvarale reke ponornice, Potpećka pećina danas je mesto koje budi interesovanje sve većeg broja posetilaca.

Gosti kažu da je lepo doživeti putovanje kroz pećinu i videti kakva je.

Jedinstvena lepota zaštićenog prirodnog dobra, od ove sezone sija novim sjajem zamenjene rasvete, turističke signalizacije i mobilijara u neposrednom okruženju pećine.

„Zamenili smo klupe, stolove, postavili nove kante za smeće, a ovih dana postavljamo i jednu info kućicu, suvenirnicu“, kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

I selo pod pećinom, po kojoj je dobilo ime, sa atraktivnim ribnjacima na pećinskoj reci, spremno je za novu sezonu i istinske zaljubljenike prirodnih atrakcija.

Izvor:rts.rs/foto:wikipedija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla