Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Potpećka pećina spremna za posetioce, 555 metara za nezaborav

Nedaleko od Užica, u Potpećkoj pećini, koja spada u red monumentalnih dela prirode sa najvećim otvorom na Balkanu, počela je letnja turistička sezona. Za unutrašnje i spoljašnje uređenje tog speleološkog i turističkog dragulja Zapadne Srbije, koga je prošle godine posetilo više od 8.000 turista, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad i Turistička organizacija Užica, krajem prošle godine, izdvojili su osam miliona dinara.

Do ulaza u pećinu sa najvećim, 50 metara visokim i 12 metara širokim portalom u obliku potkovice, vodi 700 stepenika. A onda se uređenim i iznova osvetljenim stazama, od prostorije do prostorije, stiže do stolećima vajanih i za kraške pećine retkih ukrasa.

Do raskošnih figura, neobičnih imena i oblika, u dubini 555 metara istraženog i za posetioce dostupnog prostora Potpećke pećine, a stalnom temperaturom od 9,5 stepeni, stiže se kroz Dvoranu pod kupolom, Dvoranu zmajeva, Cvijićevu i dvoranu Snežane i sedam patuljaka.

„Poznata je i jako ukrašena pećinskim nakitima koji može biti različitih vrsta, oblika i dimenzija, a ono po čemu se još pećina izdvaja to je hiperbarična komora tako da je ovde veća koncentracija kiseonika nego što je to uobičajeno“, kaže Veljko Popović, vodič TO Užice.

U doba neolita stanište čoveka koga su stvarale reke ponornice, Potpećka pećina danas je mesto koje budi interesovanje sve većeg broja posetilaca.

Gosti kažu da je lepo doživeti putovanje kroz pećinu i videti kakva je.

Jedinstvena lepota zaštićenog prirodnog dobra, od ove sezone sija novim sjajem zamenjene rasvete, turističke signalizacije i mobilijara u neposrednom okruženju pećine.

„Zamenili smo klupe, stolove, postavili nove kante za smeće, a ovih dana postavljamo i jednu info kućicu, suvenirnicu“, kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

I selo pod pećinom, po kojoj je dobilo ime, sa atraktivnim ribnjacima na pećinskoj reci, spremno je za novu sezonu i istinske zaljubljenike prirodnih atrakcija.

Izvor:rts.rs/foto:wikipedija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rusija ukida ograničenja na uvoz svinjetine iz Srbije?

Oglasna Tabla

SVADBA, SVADBA: Udala se odbojkašica Suzana Ćebić (FOTO)

Oglasna Tabla

Palačinke od samo dva sastojka: Spremaju se ekspresno, a odlične su za doručak ili večeru

Oglasna Tabla

Kako nam aplikacije kradu podatke

Oglasna Tabla

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Oglasna Tabla

AFC Zlatibor 2020: Ninčić debitovao pobedom, šampionski pojas za Georgijeva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 17. februar

Oglasna Tabla

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla