OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru pušteno u probni rad (VIDEO+FOTO)

Zahvaljujući odličnoj saradnji opštine Čajetina i Republike Slovenije, odnosno Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, izgrađeno je Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, koje je danas pušteno u probni rad.

Događaju su prisustvovali predstavnici opštine Čajetina, Miroslav Đokić, direktor JKP ‘’Vodovod Zlatibor’’, Tadej Baškovič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije, ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant i Boris Savnik, direktor Hidroinženiringa.

Postrojenje za preradu otpadnih voda ima ogroman ekološki značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor, već i za celu Srbiju jer će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice, ali i kompletnog sliva reke Drine. Takođe, ovo je jedan u nizu projekata koji će doprineti da Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji.

„Sa izgradnjom postrojenja krenulo se 2017. godine a sve aktivnosti je vodio pokojni direktor Vodovoda Rade Jovanović, koga ćemo se uvek sa ponosom sećati. Prilikom izgradnje su ispoštovani najsavremeniji evropski standardi, sa zatvorenim bazenima, bez neprijatnih mirisa za okolinu i sada nam predstoji probni rad i obuka kompletne ekipe koja će raditi na njemu. Ovakva postrojenja će u godinama pred nama postati standard i obaveza za sva naseljena mesta, a opština Čajetina će biti tu da razmeni iskustva sa drugim opštinama Srbije“ rekao je Miroslav Đokić, direktor JKP „Vodovod“ iz Čajetine.

– Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju Pogona za preradu otpadnih voda na Zlatiboru. Zaštita životne sredine je sve važnija tema zbog čega Republika Slovenija podržava takve projekte u okviru međunarodne saradnje. Postojanje postrojenja za prečišćavanje vode doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, posebno vodotoka, povećaće zdravstvenu bezbednost stanovništva i na kraju, ne najmanje važno, omogućiće razvoj opštine i regije – izjavio je Tadej Baškovič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

Vrednost kompletnog projekta izgradnje postrojenja iznosila je 4,6 miliona evra, od čega je iz lokalnog budžeta izdvojeno 3,1 miliona evra, dok je Republika Slovenija, posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, pružila finansijsku pomoć od 1,5 miliona evra.

– Izgradili smo moderno postrojenje koje će funkcionisati na principu savremenog biološkog plana, ugrađena je oprema renomiranih zapadno-evropskih proizvođača i radiće u automatskom režimu sa daljinskim nadzorom. Stepen prečišćavanja vode biće u skladu sa evropskim direktivama za šta je obezbeđena i savremena laboratorija – rekao je Boris Savnik, direktor Hidroinženiringa, istakavši da velike zasluge za izgradnju ovog objekta pripadaju Opštini Čajetina i JKP “Vodovodu Zlatibor“ i njenom, nažalost, preminulom direktoru Radetu Jovanoviću, koji je od samog početka bio uz ceo projekat.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant čestitajući sutrašnji Dan opštine Čajetina naglasio da je veoma važno da naš zajednički region bude uređen po evropskim standardima, u čemu zaštita životne sredina predstavlja jedan od najbitnijih elemenata. Objekat za prečišćavanje voda u Čajetini je prvi većeg kapaciteta realizovan u Srbiji i pokazaće se da je to veoma bitno za dalji razvoj turizma na Zlatiboru i u Srbiji.

Opština Čajetina

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla