11.4 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru kreće sa probnim radom na jesen, u planu je izgradnja u Sirogojnu i Mačkatu

Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, rekao je za agenciju RINA direktor JKP za vodovod „Zlatibor” Rade Jovanović.

„Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000, gradnja je u toku a i završetak objekata na lokaciji. Kompletna oprema je stigla i nalazi se u magacinu firme „Jedinstvo“` iz Užica i biće montirana u septembru, kada će se krenuti sa probnim radom. U toku probnog rada pored radnika izvođača radova biće prisutni i radnici JKP „Vodovod Zlatibor“ gde će se praktično obučavati za dalji rad kako bi preuzeli upravljanje i održavanje samog postrojenja. Plnirano je da se krene i sa uređenjem oko postrojenja”, rekao je Jovanović.

On je dodao su komunalne otpadne vode iz domaćinstava i hotela, jer industrije na samom zlatiborskom platou i nema.

„Mlekara ima svoje postrojenje koje prečišćava do nivoa komunalnih otpadnih voda. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u recepijent u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala”, kazao je Jovanović dodajući da je planirano da se radi, pored samog postrojenja ka lokaciji Kobilja Glava i dalje ka Ribničkom jezeru, jedna staza koja bi bila pešačka i biciklistička kako bi se prolazilo novim delom Zlatibora.

Direktor JKP „Vodovod Zlatibor” rekao je da je u planu da se uradi i idejni projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Sirogojnu i u Mačkatu.

„Plan opštine je da se u saradnji sa slovenačkom vladom ali i Vladom Kraljevine Švedske uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela. A planiramo da dovedemo vodu iz dva smera sa Ribničkog jezera odakle danas koristimo vodu za piće ali i sa Sušičkih vrela, ako se desi neki problem sa jednog vodozahvata imamo drugi”, rekao je Jovanović dodajući:

„Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Ono što nam nedostoje je broj zaposlenih, jer je uzeta činjenica koliko opština ima stanovnika a ne kolike su stvarne potrebe za zaposlenima jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi.”

Trenutno na sistemu JKP vodovod „Zlatibor” ima 12.500 korisnika.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla

Nađeno beživotno telo žene u kući na Zlatiboru, muškarac povređen

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplije vreme

Oglasna Tabla

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla