25.4 C
Uzice
септембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru kreće sa probnim radom na jesen, u planu je izgradnja u Sirogojnu i Mačkatu

Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, rekao je za agenciju RINA direktor JKP za vodovod „Zlatibor” Rade Jovanović.

„Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000, gradnja je u toku a i završetak objekata na lokaciji. Kompletna oprema je stigla i nalazi se u magacinu firme „Jedinstvo“` iz Užica i biće montirana u septembru, kada će se krenuti sa probnim radom. U toku probnog rada pored radnika izvođača radova biće prisutni i radnici JKP „Vodovod Zlatibor“ gde će se praktično obučavati za dalji rad kako bi preuzeli upravljanje i održavanje samog postrojenja. Plnirano je da se krene i sa uređenjem oko postrojenja”, rekao je Jovanović.

On je dodao su komunalne otpadne vode iz domaćinstava i hotela, jer industrije na samom zlatiborskom platou i nema.

„Mlekara ima svoje postrojenje koje prečišćava do nivoa komunalnih otpadnih voda. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u recepijent u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala”, kazao je Jovanović dodajući da je planirano da se radi, pored samog postrojenja ka lokaciji Kobilja Glava i dalje ka Ribničkom jezeru, jedna staza koja bi bila pešačka i biciklistička kako bi se prolazilo novim delom Zlatibora.

Direktor JKP „Vodovod Zlatibor” rekao je da je u planu da se uradi i idejni projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Sirogojnu i u Mačkatu.

„Plan opštine je da se u saradnji sa slovenačkom vladom ali i Vladom Kraljevine Švedske uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela. A planiramo da dovedemo vodu iz dva smera sa Ribničkog jezera odakle danas koristimo vodu za piće ali i sa Sušičkih vrela, ako se desi neki problem sa jednog vodozahvata imamo drugi”, rekao je Jovanović dodajući:

„Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Ono što nam nedostoje je broj zaposlenih, jer je uzeta činjenica koliko opština ima stanovnika a ne kolike su stvarne potrebe za zaposlenima jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi.”

Trenutno na sistemu JKP vodovod „Zlatibor” ima 12.500 korisnika.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla

Peticija Pokreta za decu „Tri plus”: Da svu đaci u Srbiji uče iz istih knjiga

Oglasna Tabla

Zabranjen rad dve škole u Srbiji

Oglasna Tabla