Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru kreće sa probnim radom na jesen, u planu je izgradnja u Sirogojnu i Mačkatu

Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, rekao je za agenciju RINA direktor JKP za vodovod „Zlatibor” Rade Jovanović.

„Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000, gradnja je u toku a i završetak objekata na lokaciji. Kompletna oprema je stigla i nalazi se u magacinu firme „Jedinstvo“` iz Užica i biće montirana u septembru, kada će se krenuti sa probnim radom. U toku probnog rada pored radnika izvođača radova biće prisutni i radnici JKP „Vodovod Zlatibor“ gde će se praktično obučavati za dalji rad kako bi preuzeli upravljanje i održavanje samog postrojenja. Plnirano je da se krene i sa uređenjem oko postrojenja”, rekao je Jovanović.

On je dodao su komunalne otpadne vode iz domaćinstava i hotela, jer industrije na samom zlatiborskom platou i nema.

„Mlekara ima svoje postrojenje koje prečišćava do nivoa komunalnih otpadnih voda. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u recepijent u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala”, kazao je Jovanović dodajući da je planirano da se radi, pored samog postrojenja ka lokaciji Kobilja Glava i dalje ka Ribničkom jezeru, jedna staza koja bi bila pešačka i biciklistička kako bi se prolazilo novim delom Zlatibora.

Direktor JKP „Vodovod Zlatibor” rekao je da je u planu da se uradi i idejni projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Sirogojnu i u Mačkatu.

„Plan opštine je da se u saradnji sa slovenačkom vladom ali i Vladom Kraljevine Švedske uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela. A planiramo da dovedemo vodu iz dva smera sa Ribničkog jezera odakle danas koristimo vodu za piće ali i sa Sušičkih vrela, ako se desi neki problem sa jednog vodozahvata imamo drugi”, rekao je Jovanović dodajući:

„Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Ono što nam nedostoje je broj zaposlenih, jer je uzeta činjenica koliko opština ima stanovnika a ne kolike su stvarne potrebe za zaposlenima jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi.”

Trenutno na sistemu JKP vodovod „Zlatibor” ima 12.500 korisnika.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ујутро магла и мраз, током дана хладно и облачно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА