6.9 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Poštovanje prema simbolima predstavlja poštovanje prema istoriji jednog naroda“

Užički šampioni, kik-bokser Nikola Filipović i automobilista Milovan Mikica Vesnić u društvu dvojice najboljih učenika Tehničke škole Užice Luke Savića i Jovana Bajića, podigli su danas zastave Republike Srbije i grada Užica na jarbolima užičke tvrđave.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je ovim povodom naveo da „uzimajući u obzir činjenicu, da je na današnji dan tačno jedan vek od završetka Prvog svetskog rata, namera nam je da podizanjem zastave Republike Srbije na Starom gradu odamo počast našoj zemlji kao pobednici u Prvom svetskom ratu i svim onim ljudima koji su dali doprinos pobedi u Velikom ratu. Pored toga uzdizanjem zastave grada Užica na mestu koje u najvećoj mogućoj meri simbolizuje naš grad, hteli smo da suštinski i simbolično odamo počast svim onim Užičanima koji su kroz vekove svaki na svoj način dali svoj doprinos u razvoju ovoga grada.“

Današnji praznik je, kao što znamo, posvećen potpisivanju primirja u Prvom svetskom ratu, kada su 11. novembra 1918. godine generali dveju zaraćenih strana u francuskom gradu Kompijenu, u jednom železničkom vagonu potpisali primirje. Mada je sukob zvanično okončan tek konferencijom u Versaju, ovim događajem na železničkom koloseku u praksi se okončao Veliki rat, najkrvaviji sukob u dotadašnjoj ljudskoj istoriji.

 

„Na današnji dan pre tačno jednog veka potpisivanjem sporazuma o primirju, a faktičkom kapitulacijom nemačkog carstva okončan je Prvi svetski rat, u to vreme poznatiji kao Veliki rat. Iz tog rata naša zemlja je izašla sa teškim gubicima, sa nesagledivim štetama i posledicama, ali je izašla ovenčana oreolom sile pobednice Prvog svetskog rata. Od 2012. godine, današnji dan se obeležava kao državni praznik uz tradicionalno isticanje Natalijine ramonde, kao simbola toga dana, ali i simbola poznatijeg u našem narodu pod nazivom cvet feniks i simbola koji je trebao da predstavi jedno uskrsnuće Srbije u Prvom svetskom ratu“, naveo je Nešić.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Dve bronzane medalje za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla