ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Постоји посебан стаж на који све мајке имају право

Све мајке у Србији које су родиле треће дете, имају право на посебан стаж у трајању од две године. Самим тим, све мајке, могу да рачунају да ће им пензије бити веће као да су радиле две године више, према грубој рачуници за око 10 одсто
Практично, ако је утврђена пензија око 30.000 динара, она ће са урачунатим посебним стажом бити на нивоу од око 33.000 динара.

Право на одлазак у пензију у Србији може се остварити на основу пензијског стажа у који се убраја и посебан стаж. За разлику од стажа осигурања, за овај посебан стаж се не плаћају доприноси, и он се утврђује решењем искључиво на захтев осигураника.

Потребно је истаћи да овај стаж није и услов за одлазак у пензију, тј. не може се искористити за ранији одлазак у пензију, већ мајке могу да очекују искључиво већа примања. Оно што је бонус овог стажа су бројне олакшице које су њеним корисницима омогућене.

Ко све има право на посебан стаж

Право на посебан стаж у Србији, поред мајки које су родиле троје деце има још неколико група грађана, као и мајке једног или двоје деце. Право на посебан стаж имају и друге категорије грађана, а које тачно погледајте на линку овде.

Како наводе из Фонда ПИО, Закон о ПИО садржи и одредбу којом се уређуј еутврђивање посебног стажа у трајању од 6 месеци осигураницама, женама које су родиле једно дете, односно у трајању од годину дана женама које су родиле двоје деце.

Али, како истичу примена ове одредбе је одложена до почетка 2032. године, и мајке које су родиле једно или двоје деце ће тек тада моћи да поднесу захтев за посебан стаж.

Како посебан стаж утиче на висину пензије мајки

Дакле, као што је већ речено, посебан стаж искључиво утиче на висину пензије. Тачније, ове две године се додају у ваш лични коефицијент као да сте радили две године дуже. На пример, жена која је остварила 30 година радног стажа, рачунаће се да је остварила 32 и сл.

Према примерима на сајту параграфлеx, жене које су отишле у пензију на основу 20 година радног стажа и којима је одређена пензија 30.000 динара, са посебним стажом од две године пензија би им била 33.000 динара, тј. око 10 одсто виша.

Такође, како је одрђеено да укупно трајање стажа не може да буде веће од 45 година, треба обратити пажњу да се урачунавањем посебног стажа ова граница не прелази.

Које су олакшице?

Како су истакли из ПИО Фонда, поједини државни органи, попут градских управа, нуде грађанима са посебним стажом низ олакшица, које се најчешће огледају у умањеним месечним рачунима или трошковима превоза.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета