ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поштанске услуге поскупеле до 60 одсто: Да ли је то инфлаторни удар на грађане?

Од 1. априла поједине услуге у домаћем и међународном поштанском саобраћају поскупеће за чак 60 одсто што јавно предузеће “Пошта Србије” сматра усклађивањем са реалним трошковима пословања а стручна јавност прекомерним и непримереним повећањем цене у условима великог инфлаторног раста.

Нови ценовници поштанских услуга, на које је сагласност дала Влада Србије су у “Службеном гласнику” објављени још крајем фебруара, а Пошта Србије је саопштила да ће оне почети да важе од првог дана априла.

Треба нагласити да су цене појединих услуга остале на истом нивоу али су друге знатно поскупеле. Примера ради, слање писма тежине до 20 грама у домаћем саобраћају поскупеће са 30 на 48 динара. Цена препорученог писма тежине до 20 грама од 1.априла уместо 90 коштаће 144 динара. Слање регистроване поште са повратницом уместо 30 динара коштаће 48 динара а судско писмо 144 динара уместо 90 динара колико износи актуелна цена те пошиљке.

У међународном саобраћају ће цена слања писма тежине 20 грама уместо 100 коштати 120 динара док ће цена таквог препорученог писма уместо 400 износити 430 динара. Слање регистроване пошиљке са повратницом уместо 130 коштаће 150 динара.

На питање због чега је дошло до поскупљења поштанских услуга у Пошти Србије одговарају да је то учињено “јер је било нужно извршити корекције цена које су се за претходних девет година само два пута мењале”.

– Промена цена неопходна је за несметано обављање поштанске услуге на територији целе Србије. Водећи рачуна о нашим корисницима, нове цене, и након корекције, биће на нивоу најнижих цена у односу на поштанске операторе у окружењу – саопштевају из Поште Србије.

С друге стране, сасвим је сигурно да грађани оптерећени бројним поскупљењима и скоро свакодневним ударом на животни стандард неће бити задовољни растом цена услуга поште те ће га третирати као додатни намет. На тај начин ће размишљати и привредници који морају да користе услуге поште како би обављали свој бизнис.

Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да је поскупљење поштанских услуга од чак 60 одсто превисоко, непотребно и да ће бити контрапродуктивно у односу на прокламовану тежњу надлежних да се инфлација сузбије.

– Никако није требало поскупети поштанске услуге у овом проценту јер ће то изазвати контраефекат у борби против инфлације. Наиме, сви они привредници који често користе услуге поште ће то осетити и прва реакција ће им бити да повећају цену својих производа. На тај начин уместо да се инфлација смањује она ће се додатно повећавати. У датим условима велико поскупљење поштанских услуга ће само одмоћи када је реч о сузбијању инфлације. Надлежни би стога морали да направе бољи план на који начин да се ухвате у коштац са тим значајним проблемом – наводи наш саговорник.

Координатор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић такође сматра да је ново поскупљење поштанских услуга у Србији претерано високо.

– Свако поскупљење у том износу се може означити као прекомерно па тако и ово. Разлога да то буде тако просто нема. Пошта Србије користи јавну инфрастуктуру а такође је ослобођена и плаћања ПДВ на слање пошиљки. На тај начин је у повлашћеном положају у односу на своју конкуренцију. Такође, поскупљење услуга у поштанском саобраћају ће негативно утицати и на инфлаторни процес што је још један од разлога зашто до њега није требало да дође – закључује наш саговорник.

Данас

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)

Време за куповину некретнине на мору?

Ускоро почиње исплата пензија за јул

Ево када наступају наши представници на Олимпијским играма

На спортским теренима у Турици припреме картинг репрезентације Србије у наредна три месеца

Летњи улични ерски кабаре од 26. до 28. јула

Летњи биоскоп на отвореном одушевио посетиоце на међустаници Голд гондоле

Облачно и свежије – локално могуће непогоде

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације