6.9 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

POSRNULI GIGANT NA KORAK DO PROPASTI

Ni godinu i po kad otkad su pod teretom dugova koji su kompaniju odveli u stečaj utihnuli pogoni nekadašnjeg giganta, nema naznaka kada će proizvodnja prerađevina od voća, povrća i mesa biti obnovljena i ko će gazdovati Budimkom. A ima spremnih da ulože novac i vrate radnike u pogone.

d 5. februara 2016. kada je uveden stečaj, požeška „Budimka“ nalazi se na raskrsnici između reorganizacije i bankrotstva. Želja ogromne većine radnika kojima su vraćene radne knjižice, ali i čelnika opštine Požega je ovo drugo – bankrot iz koga bi fabrika mogla da oživi. 

Prošle godine je na sajtu Vlade Srbije objavljeno da je guverner kineske provincije Hebei preneo da jedna tamošnja kompanija želi da preuzme „Budimku“. Kinezi su, navodno, izrazili spremnost da u pogon stave sve potencijale i okupe 5.000 gazdinstava od kojih bi kupovali sirovine.

– Najavljuju 15 miliona evra ulaganja u preduzeće, plus 30 miliona evra u fabriku u Kini koja će se zvati „Budimka“ i koja će voće i povrće otkupljivati iz našeg kraja – ispričao je tada predsednik opštine Požega Milan Božić.

Kao najkraći put da se agonija nekada čuvene firme okonča, najavljiveno je proglašenje bankrota posle koga bi Kinezi preuzeli firmu čistih računa i bez dinara duga, uz obavezu da ulože obećanu sumu. Međutim, planove je pomrsio „Pan komerc“, preduzeće koje je 2008. postalo većinski vlasnik „Budimke“, ali sa kojim je država dve godine kasnije raskinula privatizaciju.

– Rešenje o bankrotsvu nije izglasano na prvom poverilačkom ročištu, a „Pan komerc“, koji se tri godine nalazi u blokadi, podneo je dva plana reorganizacije. Jedan je pravosnažno odbačen, a drugi je u postupku pošto je najpre odbijen, ali je Apelacioni sud predmet ponovo vratio na odlučivanje Privrednom sudu u Užicu, te se još uvek ne zna da li će „Budimka“ biti na prodaju ili će se stečaj nastaviti reogranizacijom – kaže Đorđe Zečević, poverenik Agencije za licenciranje koja je stečajni upravnik „Budimke“.

A najveći pojedinačni poverilac, navodi sagovornik „Blica“, zapravo je „Pan komerc“ koji se tri godine nalazi u blokadi, ali hoće opet da uđe u „Budimku“.

– Kinezi jesu zainteresovani, ali do pre godinu dana nisu znali da je firma u stečaju i da je procedura za kupovinu iz stečeja detaljnija od firme koja je u restrukturiranju. Ne samo oni, zaintersovane su i ugledne kompanije iz Rusije, Austrije, Turske, Slovenije – kaže Zečević.

U slučaju da plan „Pan komerca“, koji je Apelacija vratila na ponovno razmatranje, ponovo ne bude usvojen, Privredni sud dužan je da donese rešenje o bankrotsvu. Od tog momenta počinje proces pripremanja prodaje.

– Šta je bolje – reorganizacija ili bankrotstvo – neka odluče poverioci. Bitno je da firma počne da radi jer u njoj ima posla za nekoliko stotina ljudi, ali i za veliki broj poljoprivrednika od kojih bi „Budimka“ mogla da otkupljuje sirovine za proizvodnju – kaže poverenik Agencije za licenciranje.

Izvor:blic.rs/V.Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Dve bronzane medalje za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla