ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Послодавци да се припреме – Десет нових профила у понуди по дуалном образовању

Послодавци заинтересовани да се укључе у модел дуалног образовања у наредној школској 2024/2025. могу од данас до 15. јануара да се пријаве по поједностављеној процедури путем веб портала Привредне коморе Србије – portal.dualnoobrazovanje.rs.

Од следеће, школске 2024/2025. године, у понуди ће бити 83 образовна профила, међу којима и 10 нових, саопштила је ПКС.

Послодавци на порталу хттп://портал.дуалнообразовањ… могу да креирају профил компаније и на једноставан начин, у три корака, поднесу пријаву за укључивање у модел дуалног образовања.
Нови профили у школској 2024/2025. су: Декоратер зидних површина; Полагач облога; Техничар за електронику и аутоматику; Електротехничар за електронику на возилима; Техничар рачунара; Техничар за администрирање рачунарских мрежа; Возач моторних возила; Механичар грејне и расхладне технике; Пољопривредни техничар дигиталних технологија; Козметички техничар.

Руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике у ПКС Мирјана Ковачевић подсећа да су од 15. септембра на снази измене и допуне Закона о дуалном образовању које ће, како каже, олакшати процес укључивања компанија у дуално образовање, али и саму реализацију учења кроз рад.

Ковачевићева истиче новине које које доноси закон.

„Предвиђена је могућност финансијске подршке школама и привреди на основу уредбе коју доноси Влада Србије, за сваку школску годину. Дата је могућност за повећање броја сати које ученик може провести код послодавца, са шест на осам сати“, наводи Ковачевићева.
Додаје да је измењен састав Комисије за утврђивање испуњености услова за извођење учења кроз рад, те инспектори рада више нису део Комисије.

То значи, како каже, да безбедност и здравље на раду није предмет провере Комисије на основу Закона о дуалном образовању већ су сва права ученика на безбедно и здраво окружење током реализације учења кроз рад гарантована Законом о безбедности и здрављу на раду.
Објашњава да износ накнаде за извођење учења кроз рад код послодавца и даље остаје минимум 70 одсто минималне цене рада по сату за сваки сат проведен на учењу кроз рад, с тим да је могуће накнаду исплаћивати степенасто, по годинама школовања сходно нивоу знања ученика.

Уводи се могућност оснивања Тренинг алијансе, која представља облик удруживања два или више послодаваца с циљем олакшавања реализације учења кроз рад у компанијама, као и Тренинг центри.

„Тренинг центри ће се отварати при школама, како би се у њима реализовао одређени део плана и програма наставе, до 30 одсто, онда када то послодавац не може или када није безбедно да се активности реализују у реалном радном окружењу“, објашњава Ковачевићева.
Додаје да се повећава обим учења кроз рад тако што ће од школске 2026/2027. године обим учења кроз рад за трогодишње образовне профиле износити најмање 60 одсто од укупног броја часова стручних предмета, односно најмање 40 посто за четворогодишње образовне профиле, док ће од школске 2034/2035. године обим учења кроз рад за све образовне профиле износити 60 одсто од укупног броја часова предвиђених планом и програмом наставе и учења.

Ковачевићева истиче да дуално образовање компанијама нуди квалификован и обучен кадар спреман да се одмах укључи у процес рада, знатно смањење трошкова за обучавање радне снаге, могућност учествовања послодаваца у креирању образовних профила и прилагођавању система образовања у складу са пословима и потребама послодаваца.

Такође, додаје, и брз одговор система образовања на промене на тржишту рада, учествовање послодаваца у процесу распоређивања ученика, промовисање друштвене одговорности послодавца, док је укључивање послодаваца на добровољној основи.

Подаци показују да се преко 950 компанија до сада прикључило реализацији дуалног образовања у Србији, док је кроз дуални образовни систем прошло више од 15.800 ученика који су похађали наставу у више од 185 школа у Србији.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА