Milena Dravić se u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa nalazila na lečenju, a poslednjih dana njeno stanje se pogoršalo.

Jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, a igrala je u preko 100 filmskih ostvarenja.

Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, a prvu ulogu na filmskom platnu imala je u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ 1959. godine, a nakon upisa na Fakultet dramskih umetnosti dobija ulogu u filmu „Prekobrojna“ za koju ostvaja prvu nagradu i to Zlatnu arenu u Puli.

Vrhunac karijere ostvaruje u jugoslovenskoj ratnoj kinematografiji, a najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Kozara“, „Hasanaginica“, „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Moj tata na određeno vreme“ i „Zona Zamfirova“.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

U maju ove godine otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tom prilikom Kinoteci su zaveštali svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.

„Vi kao publika, pa vi ste deo ovog Legata. Publika je moja najveća nagrada. Gde bi ja bila bez publike koja je i mene i Dragana pratila i dočekivala sa puno ljubavi gde god bi krenuli u nekadašnjoj Jugoslaviji“, poručila je Dravić tada.

Izvor:danas.rs