ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Poslednji pozdrav bartonu: Odlazak naturščika Mirčete Vujičića, najpoznatijeg drvoseče među glumcima

Nova Varoš/Prijepolje – U rodnoj Pravoševi na Zlataru juče je sahranjen Mirčeta Vujičić (83), široj javnosti poznat kao “drvoseča sa 11 filmskih uloga”.

Mada je njegova glumačka karijera trajala samo pet godina, i to u ranoj mladosti, ni pet decenija kasnije nije zaboravljeno da je Mirčeti, naturščiku, aplaudirala publika u Puli, Beogradu, Nišu, da je snimao sa Milenom Dravić, Nedom Arnerić, Oliverom Marković, Ljubom Tadićem, Dragomirom Bojanićem Gidrom… ali i delio scenu sa velikim Ričardom Bartonom!

Pored kamere je stao sasvim slučajno, kada su u Pravoševi 1968. Staša Borisavljević i Fedor Škubonja snimali “Nizvodno od sunca” i stasitom gorštaku Mirčeti ponudili epizodnu ulogu. Baš u tom filmu uočio ga je legendarni Puriša Đorđević i odmah mu ponudio – glavnu ulogu!

– Sa Mirčetom sam se sreo 1969, u vreme kada sam sa Milenom Dravić spremao scenario za film “Kros kantri” – kaže, za “Novosti”, legendarni Purke.

Kako se ta priča događala u jednoj maloj varošici i obližnjem selu, u sličnom ambijentu planine između Srbije i Crne Gore, gde je svojim rastom i lepotom u to vreme živeo Mirčeta, odlučio sam da mu pošaljem scenario.

Vrlo brzo je odgovorio da mu se dopada, da je veoma srećan što će biti partner Mileni Dravić, ali i da se pomalo plaši da li će uspeti da ispuni naša očekivanja. Koliko mi je bilo važno da ovaj film snimim sa Milenom i našim novim junakom govori i činjenica što sam se sa festivala u famoznom Rijo de Žanejiru, na koji sam poveo skoro kompletnu ekipu mog filma “Pavle Pavlović”, vratio posle dva dana. Iz Rija sam došao u Ovčar Banju, jer me je tu čekao početak snimanja “Kros kantrija”.

Dve decenije posle snimanja “Kros kantrija”, diva Milena Dravić došla je na Zlatar kako bi obišla svog nekadašnjeg filmskog partnera Mirčeta. Našem dopisniku je tada kazala da se seća sa kakvom je ležernošću glumio Vujičić. Nimalo se nije osećao ugroženim pored tolikih profesionalaca, a uvek je plenio upornošću i srdačnošću čestitog planinca.

Milena i Mirče igrali su glavne junake ljubavne pustolovine koja će se završiti i tragedijom i hepiendom, dok su epizodne uloge pripale legendarnim glumcima Ljubi Tadiću, Ružici Sokić, Ljubinki Bobić.

Nije bilo problema s Mirčetom, iako je na početku bio pomalo nesiguran u sebe, s lakoćom smo snimili sve scene i završili “Kros kantri”. Na kraju, kada smo se opraštali i kada je Milena dotrčala do njega da se pozdrave, ostala nam je u sećanju rečenica koja je i dan-danas uzbudljiva u ovom filmu, a koju je Mirče tada izgovorio: “Ti si bila moja najveća ljubav u mom seljačkom životu” – kaže Puriša Đorđević.

Usledile su uloge u filmovima “Biciklista”, “Bombaši”, “Miris poljskog cveća”, “Smrt paora Đurice”… Čim je “prešao” “Sutjesku” u kojoj je “raport” predavao legendarnom Ričardu Bartonu, Mirčeta je odlučio da napusti filmsku karijeru.

– Nisam ja na filmu igrao da steknem slavu i postanem zvezda, već da zaradim koju paru jer u selu imam samo tri hektara zemlje. Jeste, honorari nisu bili za potcenjivanje, ne bih te pare nigde mogao zaraditi, ali posle pet godina rada nisam imao ni dana staža i odlučio sam da potražim stalni posao. Filmovi, druženja i sve što sam doživeo ostali su kao lepa uspomena – kazao je svojevremeno Mirčeta dopisniku “Novosti”.

Svetla reflektora zamenio je – motornom testerom! U šumama Zlatara do penzije je obarao stabla omorike i bukve, a do radnog mesta u planini nekada je pešačio sat-dva.

-Samo je rudarima teže nego nama drvosečama, jer oni idu pod zemlju! Za život se mora zarađivati, pa i ovako pod nebom, šiban kišom i snegom – objašnjavao je Mirčeta.

Novosti

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА