ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Posle sedam dana lokalizovan požar na Crnom Vrhu kod Priboja

Priboj – Požar je 12. jula na tri mesta zahvatio nepristupačan deo šume Crnog vrha na Ljeskovcu kanjona reke Uvac, na potesu između manastira Dubrava i sela Brezna i Gornja Jelača u MZ Kratovo.

Nakon sedmodnevne i danonoćne borbe da se požar stavi pod kontrolu, uprkos nepristupačnom terenu i borovoj šumi sa dejstvom radnika „Srbija šume” iz Priboja, Užica, Raške i pripadnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Čačka i Novog Pazara i uz logističku podršku lokalne samouprave šumski požar koji zahvatio prostor od više od 300 hektara tokom jučerašnjeg dana potpuno je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, zaključak je sa poslednje sednice stručno operativnog tima, štaba za vanredne situacije opštine Priboj.

Da bi mogli angažovati dodatne snage i sredstva na suzbijanju požara i otklanjanju njegovih posledica na predlog Štaba za vanredne situacije, u subotu, 17. jula, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Priboj, odnosno u tri mesne zajednice (Rača, Banja i Kratovo).

„Danas smo u prisustvu predstavnika sektora za vanrednbe situacije iz Beograda, resornih direktora iz Javnog preduzeća „Srbija šume”, održali smo proširenu sednicu opštinskog štaba za vanredne situacije i ono što je najbitnije je da ošpštinski štab predložio komadantu štaba uvođenje vanredne situacije za deo teritorije opštine Priboj, odnosno u tri mesne zajednice. Takođe, radi efikasnosti i operativnog rada predupređivanja svih opasnosti koje mogu doći, formiran je stručni operativni tim od predstavnika sektora za vanredne situacije „Srbija šuma”, naravno i lokalne samouprave i koja će svakuz noć u koordinaciji sagledati stanje na terenu i preduzimati nove i neophodne mere”, pojasnio je Boris Mrdović, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Priboj.

Juče je uz pomoć mehanizacije napravljena još jedna takozvana proseka, odnosno protivpožarni put u reonu Brezanskog potoka, koji je omogućio da mehanizacija, ali pre svega vatrogasci, radnici „Srbija šuma” stignu ispod požara i tako ga preseku, odnosno onemoguće njegovo dalje širenje.

Lokalizaciji požara značajno su doprinele i kišne padavine poslednjih dana, posebno juče i noćas što je pomoglo gašenju požara na pojedinim kotama, ali onemogućeno i njegovo dalje širenje. U požaru više nema otvorenog plamena, ne gore stabla i krošnje drveća, već je u pitanju prizemni, pa i podzemni požar, takozvano izdimljavanje, jer gore panjevi, borove žile, pune luča, odnosno smole.

Područje požara, juče su ponovo obišli predsednik opštine i skupštine opštine Priboj Lazar Rvović i Boris Mrdović u funkciji komadnta i načelnika Štaba za vanredne situacije opštine Priboj u pratnji načelnika odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije za opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš Milana Mlađenovića i konstatovali da se požar drži pod kontrolom i da nije ugroženo stanovništvo i njihova imovina osim šuma.

Protekle sedmice, područje zahvaćeno požarom obišli su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

„Vrši se uspostavljanje kontrole nad ovim požarom i ljudi daju sve od sebe da bi što pre uspeli da spreče širenje požara. Tu su pripadnici i dobrovoljnih vatrogasnih društava i pripadnici „Srbija šuma” i svi zajedno se trudimo da ovo što pre dovedemo u situaciju da se ne širi”, rekao je Luka Čaušić, načelnik sektora za vanredne situacije.

Ministar Vulin je istakao da su svi pripadnici za vanredne situacije opremljeni i obučeni da se bore sa svakom vrstom požara, te da štite imovinu svih građana.
„Ovde se štiti šuma koja pripada „Srbija šumama”, ali i privatni posedi”, rekao je Vulin.

S obzirom na letnji period i uglavnom tropske temperature ministar Vulin je apelovao na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi u blizini šuma, kako ne bi izazvali nove požare.

„Apelujem na sve građane Srbije, posebno vodite računa kada ste na otvorenom prostoru, nemojte paliti strnjiku na njivama, nemojte bilo gde imati otvoreni plamen kada ste u šumi, na izletištima, a vi pripadnici sektora za vanredne situacije zaslužuju našu veliku zahvalnost, poštovanje i koliko su vredni vidite tek kada su ovakve situacije i da oni svojim životima čuvaju život svakog od nas”, zaključio je Vulin.

GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА