10.8 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Posle radnika Zastave, bonuse dobijaju i svi ostali oružari

Nakon 2.600 zaposlenih u Zastavi oružju, bonus od po 10.000 dinara dobiće i oko 8.000 radnika vojnih preduzeća Prvi partizan iz Užica, Krušik iz Valjeva, Sloboda iz Čačka, Milan Blagojević iz Lučana i Prva iskra iz Bariča.

– Zahvaljujući sindikalnoj borbi kragujevačkih oružara, bonus će biti uplaćen i svim radnicima u drugim fabrikama Odbrambene industrije Srbije. Oko 9.500 radnika OIS dobiće uplate na svoje račune jer je, prema nezvaničnim saznanjima naše sindikalne organizacije, Ministarstvo odbrane naložilo nadzornim odborima da donesu odluke o isplati bonusa zaposlenima od po 10.000 dinara, navodi se u današnjem saopštenju Sindikata u Zastavi oružju.

U ovoj sindikalnoj organizaciji napominju, međutim, da nikako ne odustaju od zahteva da se radnicima Zastave oružja isplati bonus od po 25.000 dinara. Prva rata od 10.000 dinara uplaćena im je prekjuče, a druge dve (od po 10.000 i 5.000) očekuju u martu i aprilu.

Sindikat kragujevačkih oružara navodi da nema informacija da se u drugim fabrikama isplata bonusa zaposlenima uslovljava potpisivanjem sporazuma sindikalnih organizacija i nadzornih odbora da se u preduzeću ubuduće neće štrajkovati, kao ni prisiljavanja radnika da se pismeno izjašnjavaju o tome da li su za prekid protesta, što je, kako ovde tvrde, bio slučaj u Zastavi oružju.

– Zbog gušenja sindikalnih sloboda i kršenja ustavnih načela koja radnicima daju prava na štrajk, Sindikat Zastava oružje će se obratiti međunarodnim sindikalnim asocijacijama, kako bi ih upoznali sa uskraćivanjem sindikalnih prava i sloboda radnika u fabrici Zastava oružje čiji se radnici već 165 godina bore za svoja radnička prava – ističu u oružarskoj sindikalnoj organizaciji.

Peticija protiv privatizacije

Peticiju kojom se od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane zahteva da se Zastava oružje izuzme iz privatizacije domaće vojne industrije, predviđene Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, do sada je, saznaje naš list, potpisalo više od 90 odsto od oko 2.600 kragujevačkih oružara. Podsetimo s ovim u vezi da su nadležni u Ministarstvu odbrane sindikatima fabrika Odrambene industrije Srbije polovinom prošlog meseca obećali da će o sindikalnim primedbama na novi zakon u MO da se razgovara u sedmici između 21. i 27. januara. Obećani sastanak i razgovor u MO, međutim, dasad nije organizovan.

Izvor:danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla