OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Posle pola veka na Zlataru se opet čuje rika jelena

Iz prihvatilišta podignutog u brdima iznad Radoinjskog jezera, lovci su ovih dana u prirodu pustili prvih 12 grla jelenske divljači koja je tokom zime u Novu Varoš dopremljena iz lovišta u Vojvodini. Posle Tare i Studenice, Zlatar je treći lokalitet u Srbiji na koji se naseljavaju.

U šumama kod Nove Varoši opet se čuje rika jelena. Gotovo šest decenija nakon što su nestali, jeleni su se vratili na ove prostore zahvaljujući projektu koji Lovačko udruženje „Kozomor“ realizuje uz finansijsku pomoć države. Uz jelene i košute sočnu travu na proplancima Zlatara pase i jedno njihovo mladunče, začeto u vojvođanskim ritovima i ravnicama, a u maju mesecu oteljeno u prihvatilištu podignutog u brdima iznad Radoinjskog jezera.

Posle Tare i Studenice, lovište „Zlatar“ je treći lokalitet u Srbiji na koji se naseljavaju, a krajnji cilj je stvaranje stabilne populacije jelenske divljači, kao i obogaćivanje turističke ponude kroz povećanje raznolikosti životinjskog sveta.

Iz ograđenog prihvatilišta u Seništima, sredinom jula smo u prirodu pustili svih 12 grla jelenske divljači koja je tokom protekle zime ovde dopremljena iz lovišta JP „Vojvodinašume“ u Bačkom Monoštoru. Ukupno šest odraslih jelena, pet košuta i jedno njihovo tele uspešno su prošli period adaptacije, a uz pomoć satelitskih odašiljača pratićemo njihov dalji život i kretanje“, kaže za Agroklub Darko Živković, lovočuvar Udruženja „Kozomor“.

Narednih desetak godina strogo zabranjen lov
Među novim stanovnicima lovišta ima i nekoliko kapitalnih primeraka, sa rogovima ‘za medalju’, pa je pred članovima Kozomora težak zadatak da sačuvaju populaciju. Zbog toga će u narednih desetak godina biti strogo zabranjen lov na jelensku divljač, kao i puštanje lovačkih pasa na terenima gde su ispušteni jeleni i košute.

Radićemo i na stalnoj edukaciji lovaca i građana, da shvate značaj projekta i da nam pomognu u očuvanju naseljene jelenske divljači. Pored pojačane kontrole i zaštite, mi ćemo kao udruženje obezbediti dovoljnu količinu kukuruza, zobi, koncentrata i soli za prihranu, jer divljač, ne samo jeleni, bira ona staništa koja im nude dovoljno hrane, mir i sigurnost. Jeleni znaju za noć da ‘prevale’ i po 50 kilometara, pa ih je i pored svih čuda tehnike teško pratiti, zbog toga apelujemo na lovce i meštane da nam blagovremeno prijave lokaciju na kojoj ih uoče.“

Novovaroški kraj idealan za život jelenske divljači
Ovo je tek početak projekata ponovnog naseljavanja jelenske divljači na ove prostore, zbog čega će savremeno prihvatilište u Seništima uskoro dobiti nove stanare. Prihvatilište koje se prostire na oko 4,5 hektara, izgrađeno je prošle jeseni i opremljeno svim lovno-tehničkim objektima. Bogato je vodom, rastinjem i ima sve druge prirodne uslove za život jelena. Uz to, zbog dobrih puteva lako je dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora.

Lovište Kozara zbog jelenske divljači među najatraktivnijim u Evropi

„Planirano je da se u narednih tri do pet godina u prihvatilište u Seništima svake zime unese po dvadesetak grla jelenske divljači, različite polne i starosne strukture. Jeleni i košute tu će se prilagođavati nekoliko meseci na surove planinske uslove, a zatim u julu, nakon teljenja bremenitih košuta, biti ispuštani u prirodu. Novovaroški kraj, kao i ceo prostor centralne i zapadne Srbije pruža idealne uslove za život jelenske divljači“, kaže Živković i dodaje da je zbog toga obaveza lovnih radnika, države i lokalnog stanovništva da ispuštenu divljač sačuva, čime bi kao društvo vratili dug prirodi.

Oko 800 srna i srndaća
Inače, Lovište „Zlatar“ kojim gazduje Lovačko udruženje „Kozomor“ zahvata 55.900 hektara novovaroške opštine. U njemu je najviše srneće divljači, što kažu lovci, posebno raduje.

„U nekoliko poslednjih godina značajno je obnovljena populacija srneće divljači, pa sada prema nekim procenama u lovištu imamo oko 800 srna i srndaća, što je za ovdašnje prilike značajan broj. Sve više je i zečeva, koji su bili skoro nestali.“

Izvor / Foto: agroklub.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potvrđeno je 35 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19

Oglasna Tabla

Ko su poslanici iz Zlatiborskog okruga i zapadne Srbije u parlamentu?

Oglasna Tabla

Večna kuća 833 srpska ratnika: Imena mladića kojih se više niko ne seća, a od srpskih turista retko ko svrati u Bizertu

Oglasna Tabla

U školama obavezne maske, za nepridržavanje slede kazne

Oglasna Tabla

Zapečene palačinke sa orasima

Oglasna Tabla

GradskI štab za vanredne situacije: Upozorenje zbog mogućih obilnih padavina

Oglasna Tabla

Podavili se mladunci beloglavih supova zbog turističkih helikoptera

Oglasna Tabla

Gradonačelnik Užica seli se u poslaničke klupe

Oglasna Tabla

Postrojenje za preradu otpadnih voda biće završeno do kraja avgusta (VIDEO)

Oglasna Tabla