ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СПОРТ ПЛУС - УЖИЦЕ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

После неправедно поништеног коша за победу огласила се Слобода саопштењем

Кошаркашки клуб – Ужице основан је 1950. године. Клуб смо са богатом традицијом и историјатом, и свих ових година изнедрили смо бројне врхунске кошаркаше и спортске раднике. Сада је Слободи на првенственом мечу поништен кош, због чега је изузетно опширно саопштење потписао Ратко Радовановић, које преносимо у целости:

„Клуб се у сезони 2022/23 одлучио да формира један екстремно млад тим који од 15 играча који су лиценцирани у ростеру чине 10 играча који су поникли у нашем клубу. Осим тога велики број тих младих играча су били, а и сада су чланови репрезентативних селекција у својим категоријама. Сама идеја и концепт који је клуб одлучио да направи изазвало је једну огромну подршку и одобравање јавности, навијача, и кошаркашких радника у целој земљи и Региону.

Основни разлог због чега желимо да се обратимо јавности јесте да дефинитвно укажемо на све негативности које су присутне у оквиру функционисања Кошаркаше лиге Србије односно свих трауматичних ствари које је наш клуб доживео у овом периоду. Кулминација је била на суботњој утакмици против екипе КК Динамик. Ми као клуб од почетка сезоне нисмо желели а имали смо пуно разлога и права да се огласимо и пре овога што се десило на суботњој утакмици. Навешћемо само неколико примера.

Веома је симптоматично од почетка сезоне анализирајући све утакмице које смо одиграли да је на пет утакмица које су судиле одређене судијске тројке против нашег тима досуђено од 35 до 48 слободних бацања за противника – шесто коло Металац 41 бацање у односу на 23 наша. То је утакмица на којој је донето низ лоших судијских одлука које су директно утицале на коначан резултат , па је судија Милојевић због тога био кажњен са три утакмице неделегирања. У седмом колу против Здравља досуђено је 35 бацања за њих, а за нас 22.

У деветом колу са Колубаром 48 за њих а за нас 23 слободна бацања. Такође у 11 колу са Војводином досуђена су 44 слободна бацања а 15 за нас. Не улазећи у критериј суђења мишљења смо да би такође анализом истих утакмица, надлежни органи могли доћи до врло интересатних података које би дале одговор на све ово претходно наведено.

Утакмица која је одиграна са КК Динамик је пример непоштовања а слободно можемо да кажемо и једне тенденције како се урушава и срозава све оно што један озбиљан клуб ради у интересу кошаркашког спорта и доводе се у позицију управо ти млади играчи да се не васпитавају и напредују на начин како би то требало да се дешава у неким регуларним условима. Током саме утакмице судијска тројка Јевтовић, Матић, Шипка је себи дала за право да на најдиректнији начин креира ток и резултат саме утакмице, односно доношењем одлука које су у супротности са правилима игре искреира и сам коначан резултат.

Ако изузмемо низ одлука које се врло једноставно експертизом могу потврдити и о томе ће сигурно комесар за суђење Милојковић, контролор утакмице Маричић, делегат Влаховић и други компетентни људи задужени за то, одлучивати, или су већ одлучили. Одлука на крају задњег периорда утакмице када је наш играч Илић постигао кош пре истека времена је одлуком двојице судија Матића и Јевтовића, преиначена у одлуку коју кошаркашка правила не препознају.

Поништен кош Слободе из Ужица

При томе посебно наглашавамо да је то био кош који нашем клубу доноси победу на овој утакмици. Од почетка сезоне наш клуб је јавно истицао колико је увођење инстант риплеј технологије нешто значајно за унапређење кошаркашке игре и квалитета суђења. Ово посебно наглашавамо зато што су двојица судија Јевтовић и Матић, имали прилику да погледају споран тренутак, који смо претходно описали, и након пет до шест минута усаглашавања, преиначили и донели одлуку која је у супротности, и најдиректнија материјална повреда правила игре, и самим тим доделили победу гостујућем тиму.

Жалба која је уложена након утакмице, односно могућност гледања спорне ситуације од стране контролора, комесара за суђење и делегата утакмице који су поврдили све ово о чему пишемо, само још даје на тежини и потврђује да смо били у праву. Казне које су изречене према судијског тројци (три утакмице неделегирања), су најблаже речено жалосне и смешне, у односу на штету коју су учинили нашем клубу и кошаркашком спорту.

Ми као клуб смо захтевали да се надлежни органи КЛС лиге огласе и донесу одлуке које су у складу са свим догађањима на поменутој утакмици, другим речима да се утакмица региструје у корист нашег клуба. Имамо утисак да ригидност и непоштовање свега уоченог и наведеног у склопу неких немуштих објашњења и тражења начина да се резултат утакмице не поништи, перспективно ће изазвати тектонске поремећаје у систему и начину функционисања и руковођења КЛС. И каква год да буде одлука од надлежних органа КЛС лиге наш клуб сигурно неће одустати од перманентне борбе за регуларност и очување интегритета Кошаркашке лиге а самим тим и заштите и очувања интереса нашег клуба“.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА