ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

После дрва, грејање на гас најисплативије

Природни гас је после огревног дрвета најиплативији начин грејања. Према АЕРС-у, ако користите овај енергент, који је од прошле године поскупео 31 одсто, за грејање ћете морати да издвојите око 60.000 динара.

Ако користите пећи чија је ефикасност 90 одсто, уз годишњу количину употребљеног гаса 11.079 кWх, грејање коришћењем природног гаса ће износити 59,000 динара, што је за само 3.500 хиљада динара скупље од најповољнијег грејања коришћењем дрвета, наводи се у извештају Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС).

Како објашњавају, за основу рачунице су користили пример просечног стамбеног простора површине од 60 квадрата.

Цена гаса
Ове грејне сезоне, односно од 1. новембра 2023. гас у Србији ће поскупети за 10 одсто, што је један од ранијих захтева мисије ММФ.

– Просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање по регулисаним ценама, утврђена на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина природног гаса за продају купцима на јавном снабдевању у Србији, је виша за 10,0% и износи 4,54 дин/кWх без пореза и такси (односно 5,02 дин/кWх са порезима и таксама) – навели су у Агенције за енергетику Републике Србије.

На званичној страници АЕРС-а се наводи да се регулација цена у сектору природног гаса врши се у складу са следећим принципима:

Покривање оправданих трошкова
Економска и енергетска ефикасност
Недискриминација
Ефикасност регулације
Транспарентност
Природни гас један од најважнијих енергената
Природни гас је један од најважнијих енергената данашњице, у шта смо имали прилике да се уверимо када је његова цена на берзи цена расла због разних геополитичних догађаја претходних година. Напуњеност склладишта гасом је један од приоритета многих европских, али и светских земаља.

Поред економске исплативости, грејање на природни гас има и друге предности као што су ниски инвестициони трошкови и најниже емисије угљен-диоксида у односу на друга фосилна горива, иако не спада у обновљиве изворе енергије. Такође, прилично је чист начин грејања јер нема прљања ни вас ни простора као што је случај са грејањем на грва или угаљ.

Да бисте прикључили гас у свој дом, неопходно је да буду испуњени следећи услови, односно да у стамбеном објекту имате:

Прикључак за гас
Ваздухо-димоводни систем
Зидни гасни котао или стабилни гасни котао

Извор: Блиц бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА