ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Posle 180 godina osveštan i podignut Krst na novi hram u Užicu

Krst je čuvar vascele vaseljene, Krst je lepota Crkve, Krst je sila careva, Krst je potpora vernih, Krst je slava angela i rana demonima (svetilan Vozdviženja).

U subotu, 13. juna 2020. godine, u predvorju Nedelje svih Svetih, na Odaniju praznika Silaska Svetog Duha na apostole, u gradu Užicu, u delu grada koji se naziva Krčagovo, zbio se jedan istorijski događaj. Nakon 180 godina, grad Užice će dobiti novi hram – hram posvećen Presvetoj Bogomajci Mariji. Tačnije, njenom Pokrovu. Upravo se na tom i takvom hramu, i svima onima koji se sabraše u njemu znamenova svetlost lica Gospodnjeg (Psalam 4).

Pod Pokrovom (pokroviteljstvom) Presvete Bogorodice Marije, Episkop žički gospodin Justin, uz sasluživanje sveštenstva Crkve u Užicu, uz prisustvo članova crkvenog i građevinskog odbora, Sekretara Predsednika Republike Srbije gospodina Nikole Selakovića, gradonačelnika grada Užica gospodina Tihomira Petkovića, predstavnika vlasti, javnih i privatnih preduzeća, priložnika, dobrotvora, ostalih zvanica i mnogobrojnog naroda, osveštao je časni i životvorni Krst Gospodnji. Prvi put nakon 180 godina, simvol pobede nad smrću je podignut na kupolu novog hrama u Užicu.

Po blagoslovu Episkopa, mnoštvu naroda koji se sabrao, obratio se Sekretar Predsednika Republike Srbije gospodin Nikola Selaković. U besedu, on je istakao svoju nedostojnost i čast na blagoslovu da rukovodi građevinskim odborom i radovima. Zablagodario je Preosvećenom Episkopu, sveštenicima, upravi grada, rukovodiocima firmi, i svima koji su priložili svoj dar za podizanje hrama. Prenosimo njegove reči:

„U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Preosvećeni Vladiko, sveštenstvo, gradonačelniče, čelnici, direktori, priložnici ovog Svetog Hrama, imam čast, da Vam se obratim kao predsednik građevinskog odbora za izgradnju ovog hrama. Užice je od vremena Svetog kneza Lazara imalo Crkvu Ružicu, čiji su ostaci uklonjeni krajem 80-ih godina prošlog veka. Uklonivši poslednji kamen najstarije bogomolje, označen je početak bola i stradanja naroda, koje je trajalo dve decenije.

Nakon 180 godina, i izgradnje Crkve Svetog Đorđa, dočekan je ovaj veliki i poseban dan. Posvećujući hram Presvetoj Bogorodici, to jest, Njenom pokrovu, upravo nadoknađujemo prethodne tri decenije, od uklanjanja poslednjih ostataka Crkve Ružice. Jedinstveniji, jači i sabrani ponovo se vraćamo na spasonosan put. Srbima to nije teško. Pored Svetoga Save, Svetoga Lazara, Svetog Milutina, Arhiepiskopa Arsenija, Maksima i Vasilija Ostroškog nije teško prepoznati i vratiti se na pravi put.

Pre tri godine smo osvetili temelje ovog hrama, a danas, na Pokrovski hram, podižemo Hristovo krstonosno znamenje, koje će svetleti nad Krčagovom, Užicem i celim ovim krajem. Osvećenje hrama i krsta neće biti potpuno ako ne uzdižemo sami sebe. Da bi to bilo moguće, moramo se setiti reči blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Na pitanje kada će nam biti bolje, on je odgovorio: „Kad mi budemo bolji!“

Molimo se Gospodu Isusu Hristu i Bogomajci, da pogledaju na srpski narod na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Ni jedan drugi kraj ne oseća bol, stradanje i patnju naroda u Crnoj Gori kao narod našega kraja, jer smo se mi naselili iz tih krajeva. Na gnev, tiraniju, odgovaramo podizanjem hramova i molitvom, kao što su to radili naši preci. A oni su vredno, marljivo i mnogo radili. Pored toga, ono što su nam ostavili jeste to da: bez Boga ni preko praga!

Nadamo se da pre završetka autoputa do Užica dočekamo završetak hrama. Mimo svega toga, da se iz dana u dan, meseca u mesec, godine u godinu, okupljamo i da ovo sveto mesto postane novo sabiralište ljudi. Da što više bude dece! Da nikad ne zaboravimo ko smo, šta smo i zbog čega smo na zemlji! Da smo složniji, umnoženiji i oboženiji. Mnogoljetije dragi Vladiko, da dugo vodite i upravljate Žičkom eparhijom.“

Pohvalivši sveštenstvo Crkve u Užicu, Sekretar Predsednika Republike, Preosvećenom Episkopu Justinu je uručio panagiju sa likom Presvete Bogorodice, a u ime svoje porodice uručio je patericu.

Preosvećeni Episkop gospodin Justin se zahvalio svima. Na reči Sekretara Predsednika Republike, Episkop je imao samo reči hvale. Pred mnoštvom naroda koji se sabrao, Preosvećeni Vladika je istakao da imaju priliku da vide sve svetinje na jednom mestu:

„Krst, koji ćete celivati, a koji će se kasnije podići, Crkva posvećena Presvetoj Bogomajci, a istoj toj Crkvi je Glava Hristos. Sve svetinje na jednom mestu. Upravo u takvoj svetinji da budemo savršeni kao što je Otac Naš nebeski.“

Preosvećeni Episkop je ispričao jedan događaj sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom, u kome je patrijarh (tadašnji Episkop raško-prizrenski) pronašao krst kod Prizrena iz 19. veka. Na tom krstu je pisalo: „Krst od sirotinje velike i male“. Svedočeći Boga, niko nije miljenik ovoga sveta. Svako ko živi po Bogu biće gonjen, sirotinja i velika i mala. Upravo će takva sirotinja, sa svojim čelnicima, krenuti u ovaj veliki poduhvat, koji je samo uvertira u ono što se treba zbiti.

Da zablagodarimo Bogu i da Ga molimo da budemo siromašni duhom, da budemo smireni i ispunjeni ljubavlju, da se molimo za one koje ustaju i kidišu na Crkvu. Sirotinja velika i mala, koja se odrekla mnogo toga, ne da svetinje. Ne damo Svetinje! Da nas Bog rukovodi ka Carstvu nebeskom, poručio je Episkop Justin.

Zahvalivši starešini hrama protojereju-stavroforu Ivanu Despiću na požrtvovanosti, Vladika se zahvalio i svima koji su pomogli, i koji i dalje pomažu, izgradnju velelepnog hrama – grada koji na gori stoji.

Nakon osvećenja Krsta, i njegovog postavljanja na kupolu hrama, upriličena je svečana gozba ljubavi za sav prisutni narod.

Krstu Tvome klanjamo se Vladiko, i Sveto Vaskrsenje Tvoje pevamo i slavimo!

Dipl. teolog Jovica Stefanović

Izvor:http://eparhija-zicka.rs/

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА