OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поскупљују исхрана и смештај у ученичким и студентским домовимаОд наредне школске године смештај и исхрана у ученичким и студентским домовима биће скупљи, најављује министар просвете Бранко Ружић. Најјефтиније собе, четврте категорије, студенти ће плаћати 1.500 динара, а поскупљују и сва три оброка у мензи. Министар сматра да је то оправдано и каже да ће зато порасти ученички и студентски кредити и стипендије.

Уместо 5.358 динара, цена смештаја и исхране у установи ученичког стандардс са трећом “А” категоријом износиће 8.052 динара.

Након што је на неколико факултета Универзитета у Нишу поскупела школарина, студенте ће више коштати и домови.

Они ће собе прве категорије уместо 1.860 динара плаћати 2.790, собе друге категорије уместо 1.430 плаћаће 2.150, собе треће категорије 1.600 уместо 1.248, а собе четврте категорије коштаће 1.500 уместо 1.144 динара.

Доручак у мензи коштаће 56 уместо 40 динара, ручак 120 уместо 72, а вечера 90 уместо 59.

Ружић истиче да цене нису мењане девет година, сматра да ће оправдано порасти и каже да је то на захтеве директора студентских центара и координатора региона за ученичке домове у Србији.

У потпуности разумем захтеве који су стигли и сматрам их оправданим. Управо због одржавања одређеног стандарда, напора да га унапредимо, а свакако не угрозимо, разумем потребу да се усклади цена, али то не сме да буде претерано оптерећење породичног буџета – наводи он.

Сматра и да домови не служе само да ђаци и студенти тамо преноће и једу, већ да се тамо одвија и квалитетан васпитни рад.

Уместо 5.400 динара рата ученичке стипендије и кредита биће 8.000, додаје Ружић, а уместо 8.400 динара рата студентске стипендије и кредита биће 13.000.

Решење којим се утврђује тачан износ кредита и стипендија биће донето у децембру, наводе из Министарства просвете, а прва рата биће исплаћена у јануару наредне године.

Број кредита и стипендија који ће бити додељени утврђује се према томе колико је новца на располагању у републичком буџету, кажу из Министарства.

Јужне Вести

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla