ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поскупели ресторани, пића и вода прошлог месеца: Има ли нешто да је јефтиније?

Цене производа и услуга личне потрошње у септембру ове године су у односу на август, у просеку биле више за 0,3 одсто, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Потрошачке цене хране у септембру, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 10,2 одсто, док су у поређењу са децембром 2022. године у просеку веће за 6,7 одсто. Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у септембру 2023, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама Транспорт (1,8 одсто), Ресторани и хотели (0,9 одсто), Здравље и Опрема за стан и текуће одржавање (за по 0,5 одсто), Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (0,4 одсто) и у групама Храна и безалкохолна пића и Алкохолна пића и дуван (за по 0,2 одсто).

Пад цена забележен је у групама Рекреација и култура (2,9 одсто) и Комуникације ( 0,1 одсто).

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.

Цене пољопривредних производа и рибарства смањене за 20 одсто

Произвођачке цене пољопривреде и рибарства у августу ове године, у односу на исти месец лане, смањене су за 20,4 одсто, објавио је Републички завод за статистику.

Посматрано по главним групама производа, у односу на исти месец претходне године, највећи утицај на пад цена забележен је у групама: жита (-41,3 одсто) и индустријског биља (-31,1 проценат). Како наводе, произвођачке цене пољопривреде и рибарства у августу 2023. године, у односу на јул 2023. године, у просеку су повећане за 0,2 одсто.

Посматрано по главним групама производа, у односу на претходни месец, највећи утицај на раст цена забележен је у групама стока и живина (1,1 одсто) и Индустријско биље (1,5 процената).

Произвођачке цене пољопривреде и рибарства у периоду јануар-август 2023. године, у односу на исти период 2022. године, у просеку су повећане за 1,2 одсто. Посматрано по главним групама производа, у периоду јануар-август 2023. године у односу на исти период 2022. године, највећи утицај на раст цена забележен је у групама: стока и живина (12,3 одсто) и сточних производа (41,8 процената).

Извор: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА