16.6 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

POSAO IZ SNOVA: ZA 60 DANA LEŽANJA U KREVETU 16.000 EVRA

CECA GIF (2)

Francuski institut za svemirsku medicinu i fiziologiju traži dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za taj „rad“ bili plaćeni 16.000 evra.

Idealni kandidati za taj posao iz snova jesu muškarci u dobroj fizičkoj formi, između 24 i 45 godina, nepušači, bez alergija, sa indeksom telesne mase između 22 i 27.

U studiji koja se bavi efektima mikrogravitacije na telo astronauta, a koju sprovodi francuski Instituta za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) iz Tuluza, ima mesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

„Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili krevetskim okvirom“, kaže koordinator eksperimenta doktor Arno Bek i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

PUNA KUCA

Pre nego što počnu sa dvomesečnim izležavanjem kandidati će dve nedelje provesti na intezivnim fiziološkim testovima i merenjima.

„Zatim će uslediti 60 dana tokom kojih moraju da ostanu u krevetu, sa glavom spuštenom za oko šest stepeni“, rekao je Bek.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dve nedelje provesti na institutu u Tuluzu na programu oporavka. Ponovo će se obaviti serija testova kojima će naučnici pokušati da sagledaju negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko telo.

„U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao pre eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice“, kaže Bek.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u donjem delu tela, opadanja gustine kostiju i da će im se javiti poteškoće pri stajanju, što je negativna strana ovog posla iz snova.

Izvor:www.rts.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla