3.7 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

POSAO IZ SNOVA: ZA 60 DANA LEŽANJA U KREVETU 16.000 EVRA

CECA GIF (2)

Francuski institut za svemirsku medicinu i fiziologiju traži dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za taj „rad“ bili plaćeni 16.000 evra.

Idealni kandidati za taj posao iz snova jesu muškarci u dobroj fizičkoj formi, između 24 i 45 godina, nepušači, bez alergija, sa indeksom telesne mase između 22 i 27.

U studiji koja se bavi efektima mikrogravitacije na telo astronauta, a koju sprovodi francuski Instituta za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) iz Tuluza, ima mesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

„Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili krevetskim okvirom“, kaže koordinator eksperimenta doktor Arno Bek i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

PUNA KUCA

Pre nego što počnu sa dvomesečnim izležavanjem kandidati će dve nedelje provesti na intezivnim fiziološkim testovima i merenjima.

„Zatim će uslediti 60 dana tokom kojih moraju da ostanu u krevetu, sa glavom spuštenom za oko šest stepeni“, rekao je Bek.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dve nedelje provesti na institutu u Tuluzu na programu oporavka. Ponovo će se obaviti serija testova kojima će naučnici pokušati da sagledaju negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko telo.

„U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao pre eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice“, kaže Bek.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u donjem delu tela, opadanja gustine kostiju i da će im se javiti poteškoće pri stajanju, što je negativna strana ovog posla iz snova.

Izvor:www.rts.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla