OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Portret iz Užica na Tajsonovom zidu: Ivan portretiše poznate na lipovoj dasci i kači ih na društvene mreže.

Jedini detalj kojim je umetnik iz Užica morao da koriguje svoj rad na drvetu pre nego što ga je poslao u Kaliforniju bila su naknadno uneta dva slova u gornji ugao slike. To TR, ispisano iznad portreta čoveka čeličnih pesnica, bila je izrazita želja naručioca.

Ivan Đurić je fizioterapeut, ali umetnički dar je očigledno jačiFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Ivan Đurić je fizioterapeut, ali umetnički dar je očigledno jači

Rad nije naplatio novcem, ali jeste satisfakcijom da njegovih ruku delo sad visi negde na zidovima Tajson ranča, rezidencije nemilosrdnog razbijača, penzionisanog gospodara bokserskih ringova. Čast mu beše i da se Gvozdenom Majku predstavi kao Ivan Đurić, mladić iz srpske provincije, i da mu predstavi svoj zanat – pirografiju – slikanje užarenom olovkom, predmetom sličnom lemilici, po drvetu i drugim materijalima.

Sprdnja ili istina?

Da bi našao kupca, pirograf Đurić sve što naslika stavi na društvene mreže. Tako je nedavno predstavio anfas Majka Tajsona, rađen strpljivo 10 dana na lipovoj dasci. Među nebrojenim komentarima njegovih pratilaca, pažnju mu je najviše privukao jedan, na prvi pogled, provokativan. Izvesni Nik Nelson je napisao: „Pokazao sam sliku Majku“.

– Ubeđen da je posredi šala, uzvratio sam pitanjem: „I šta kaže Majk?“. Odgovorio je: „Oduševljen je. Obožavaoci mu nude dnevno stotine slika i crteža, a on ne želi da ih primi. Svidela mu se ova tvoja.“ Ipak, nije pokazao interesovanje da želi da je ima – prepričava Ivan Đurić.

Pirografija je slikanje užarenom olovkom, predmetom sličnom lemilici, po drvetu i drugim materijalimaFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Pirografija je slikanje užarenom olovkom, predmetom sličnom lemilici, po drvetu i drugim materijalima

Uveren da se neko sa njim sprda, proguglao je ime neznanca sa kojim komunicira i među mnogima zavedenim kao Nik Nelson našao jednog Amerikanca, voditelja radio-emisija koje se emituju sa Tajson ranča. Lik pravog voditelja koji je Đurić našao na video-klipovima bio je identičan liku na profilnoj slici čoveka koji „u ime Majka Tajsona“ hvali njegov rad. Teško li je, mislio je Ivan, staviti tuđu sliku kao svoju, i dalje ubeđen da neko hoće da ga napravi smešnim.

– Odlučio sam, po cenu i da taj hoće da me namagarči, da mu ponudim sliku. Pitah ga da li Majk želi da mu pošaljem portret besplatno, objasnih mu da novac koji bih zauzvrat dobio manje vredi od privilegije da Tajson ima moj umetnički rad, a iskreno ne usudih se ni da tražim pare. Em, mnogo veći umetnici od mene su mu poklanjali slike, em manje će me ismevati ako bude prevara. Odgovor Nika Nelsona je bio: „Da, Majk želi sliku, samo traži da dopišeš slova TR“ – priča pirograf iz Užica, po diplomi fizioterapeut.

Emir KusturicaFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Emir Kusturica

I dalje, sad više u dilemi da li je Nelson istinski prijatelj vlasnika šampionskih pojaseva u profi boksu, manje u potpunom ubeđenju da se radi o prevrtljivcu, nije znao ko je čovek koji mu se obraća. Šta košta da košta, mislio je, jedan rad manje-više, odlučio je da doradi sliku i otpremi je u Kaliforniju.

– Više ću, smatrao sam, imati koristi ako sliku dobije pravi Majk Tajson nego štete ako padne u šake varalici. Napisah Nelsonu da samo želim kad pošiljka stigne da mi pošalje fotografiju Tajsona sa mojim delom – prenosi Ivan Đurić.

Lik Patrijarha Pavla česta je porudžbina FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Lik Patrijarha Pavla česta je porudžbina

Dani su prolazili, oslikana lipova daska je putovala na zadatu adresu, a Ivan nestrpljivo čekao da sazna da li je portret Majka Tajsona poslao baš njemu. Prekraćivao je vreme guglajući o Tajson ranču. Našao je da čuveni bokser stvarno živi tamo i uzgaja marihuanu. Pisalo je da Majk i Nik Nelson zajedno vode radio-emisiju u koju dovode bivše sportiste koji konzumiraju marihuanu.

U nokdaunu

Dve nedelje je prošlo od kada je poslao sliku, a iz Amerike stiže odgovor. Možda Majk u rukama stvarno ima dinamite, ali i Ivan u svojima ima veštinu kojim je mišićavog tabadžiju bacio u konopce.

– Da ste videli mog oduševljenja kad mi je Nelson poslao fotografiju na kojoj Tajson drži moju sliku sa svojim likom. Moj idol iz detinjstva, planetarna sportska zvezda, ima nešto moje. Neverica me je neko vreme držala u nokdaunu – veli umetnik.

Morgan FrimanFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Morgan Friman

Još jednu sliku je ovih dana poslao preko Atlantika – Snup Dogu sa njegovim portretom. Reper je taj rad video kod Ivana na profilu i lajkovao ga, ali ga nije tražio. Đurić mu ga je poslao, i njemu besplatno. Čeka odgovor.

Šta traže mušterije

Naplatio je Užičanin u Americi i Evropi do sada portrete Nelsona Mandele, Morgana Frimana, Džona Vejna, Klinta Istvuda, Lučana Pavarotija, Muhameda Alija, Boba Marlija… Mušterije iz Srbije od njega najviše traže portrete u drvetu patrijarha Pavla, Njegoša, srpskih vojvoda, ikone, slike svojih najmilijih, životinja…

Snup DogFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Snup Dog

Ivan prvo ispolira drvo. Najbolje su lipa, breza i topola. Na njemu skicira lik i oslika ga pirografom, alatkom. Pojedinim radovima dodaje boju, a svaki radi dugotrajnosti lakira i zaštiti od UV zračenja.

Izvor:BLIC/Vladimir Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pala krv u Užicu: Žestok sudar glavama fudbalera Zlatibora i Vojvodine

Oglasna Tabla

Nikola Selaković novi ministar spoljnih poslova

Oglasna Tabla

Lažni organski proizvodi se najviše prodaju na pijaci

Oglasna Tabla

Visočka banja – izuzetno termalno bogatstvo kod Arilja

Oglasna Tabla

Vesnić kažnjen pet sati posle trke: Prednost nad Galašom se istopila sa 21 na šest poena!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 25. oktobar

Oglasna Tabla

Zimsko radno vreme Stopića pećine

Oglasna Tabla

Zvanično 757 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

Oglasna Tabla

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljku na satu pomeramo jedan sat unazad

Oglasna Tabla