OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Uz asistenciju policije i inspekcije sedmočlana porodica prinudno iseljena. Iz Udruženja „Krov nad glavom“ tvrde da je sve urađeno zbog navodne greške u katastru. Čuli se sa Marijom Šerifović koja želi da pomogne.

ZA porodicu Seladin 15. oktobar će zauvek ostati u najgorem sećanju. Okupljeni u dvorištu prizemne kuće na Dorćolu, u Ulici Dunavski kej 30, gledali su kako se njihov dom pretvara u pepeo. Sa suzama u očima pokupili su stvari koje su uspeli da ponesu sa sobom. Suzanu Alija (59), rođenu sestru Osmana Seladina, lekari su je iz kuće izneli na nosilima. Brat ju je grlio i ljubio dok su je izvodili. Noć su proveli u domu rođaka koji im je ponudio privremeni smeštaj.

Kako tvrde iz Udruženja „Krov nad glavom“, kuća Seladinovih je bila predviđena za rušenje zbog navodne greške u katastru, kada je objekat izbrisan iz zemljišnih knjiga pre četiri godine. Od tada je Osman Seladin, vlasnik domaćinstva, svakodnevno pokušavao da svoju kuću ponovo upiše u zemljišne knjige i zgradu legalizuje. Rešenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošle nedelje, ali ono nije postalo pravosnažno, odnosno ne dovoljno brzo da spreči rušenje jedinog doma koji je u vlasništvu ove porodice još od 1982. godine.

– Rušenje je obavljeno na brzinu i uz korišćenje sile da porodici ne bi bio ponuđen plan raseljavanja, jer oni tu posle rušenja ne mogu da žive – pričaju aktivisti Udruženja „Krov nad glavom“. – Investiciona gradnja obavlja se na osnovu rešenja građevinskog inspektora, koji je pre nekoliko godina konstatovao da kuća ne postoji. A prema Zakonu o stanovanju, kada se odvija investicioni projekat, Grad ima obavezu da ponudi plan raseljavanja porodicama koje nemaju drugi smeštaj. U slučaju sedmočlane porodice Seladin, to je minimum 60 metara kvadratnih, koji njima nisu ponuđeni.

Rešenje o rušenju objekta na adresu porodice Seladin stiglo je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda. Odgovor nadležnih zašto je objekat morao da bude srušen „Novosti“ nisu dobile.

Izvor: www.novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crna Gora otvara granične prelaze

Oglasna Tabla

Migranti opljačkali vernice u crkvi u Beogradu: Upali na liturgiju, pa oteli torbice, ženi odneli celu penziju

Oglasna Tabla

Kolač sa bananama gotov za 10 minuta

Oglasna Tabla

Izmenjeno pravilo o 100 evra: ko može, a ko ne može da dobije novac

Oglasna Tabla

U Sevojnu krov nad glavom za 30 izbegličkih porodica

Oglasna Tabla

Malina stiže – čeka se otkupna cena, a berača nema?

Oglasna Tabla

Šarčević: Roboti će raditi u nastavi

Oglasna Tabla

Od sutra novo popuštanje mera

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 31. maj

Oglasna Tabla