ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Попуст на струју 1.000 динара: Ко има минималну пензију, добија мањи рачун

Пензионерима са минималном пензијом који примају рачуне ЕПС-а на своје име добиће рачун нижи за 1.000 динара

Влада Републике Србије усвојила је предлог Министарства рударства и енергетике и допунила Уредбу о енергетски угроженом купцу, како би већем броју грађана омогућила попуст на цену електричну енергију, гас и грејање.

Пензионери којима је електрично бројило регистровано на њихово име, а који имају минималну пензију, односно мању од 21.766 динара, имаће право на додатно умањење рачуна. У току грејне сезоне, њима ће рачуни бити мањи за 1.000 динара, одлучћила је Влада.

Право на умањење рачуна за електричну енергију имаће и домаћинства чији су чланови остварили право на увећану новчану помоћ. Осим тога, омогућено је да се право на умањење рачуна стиче по службеној дужности.

– Током читаве године радили смо на томе да повећамо број грађана који користе право на олакшице за потрошену енергију. Сада посебан акценат стављамо на наше најстарије грађане. Позивам наше најстарије суграђане да се пријаве од следеће недеље на шалтерима у својим општинама, а мислили смо и на оне који нису у могућности да се пријаве лично и њихови рачуни ће се умањивати по службеној дужности. Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију. Такође, подсећам и да одговорним понашањем према потрошњи електричне енергије сви грађани могу умањити своје рачуне током грејне сезоне и до 40 одсто – рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Влада Србије је у децембру 2022. године донела нову Уредбу о енергетски угроженом купцу, којом је унапредила критеријуме за остваривање статуса како би омогућила већем броју домаћинстава да остваре право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање.
Овим прописом, грађанима који са својим примањима не могу да приуште довољну количину енергије за свакодневне потребе, омогућено је смањење рачуна и до 50 одсто, а до сада је око 72.000 домаћинстава остварило ово право.

24седам

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА