2.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

POP UČI DECU DA SVIRAJU ROK

Više od 500 požeških mališana ovladalo gitarom uz sveštenika Milovana Vujovića. Punih osam godina besplatno uči decu akorde. Okupljaju se jednom sedmično, a tada je parohijski dom pun.

POP i rok! Deluje nespojivo, zbog mantije, ali tu je. U parohijskom domu Crkve cara Konstantina i carice Jelene, požeški sveštenik Milovan Vujović punih osam godina besplatno uči decu da sviraju gitaru. Uz crkvenu i klasičnu, devojčice i dečaci svih uzrasta „praše“ i rok muziku, uspešno nastupaju pred publikom na humanitarnim koncertima, a njihovo odrastanje u okolnostima daleko od idealnih, na njihovu i na radost njihovih roditelja – ispunjeno je druženjem i optimizmom.

11-Otac-Milovan-Vujovic-01_620x0

– Pop Milovan je do sada oko pet stotina mališana naučio da sviraju gitaru. To vam je, takoreći, pola našeg malog grada. Nije to sve, bilo je tu filmskih projekcija sa razgovorima o sedmoj umetnosti, radionica o psihologiji, a naš sveštenik je učestvovao u osnivanju odbojkaškog kluba – to je prvo što smo u Požegi saznali o popu Milovanu.

Onda se požeški sveštenik sa polaznicima škole gitare pojavio u užičkom gradskom kulturnom centru. Održali su mališani humanitarni rok koncert, pred punom salom radoznalaca, za ovdašnja udruženja osoba sa invaliditetom.

– Sve se dogodilo spontano. Posle jednog krštenja, deca su tražila da ih naučim makar dva-tri akorda. Zatim su počela da dolaze, a uskoro je parohijski dom bio pun mališana željnih da nauče da sviraju. Okupljamo se jednom sedmično, tada je parohijski dom pun, i sve više podseća na prijatno druženje nego na školu – objašnjava otac Milovan. – Na našu radost, ljudi su ideju o druženju i odrastanju uz muziku dobro prihvatili.

Kroz školu gitare oca Milovana, do sada su prošle stotine devojčica i dečaka, a neki od njih su postali poznati muzičari. Mališane povremeno posete virtuozi na gitari, poput Mikice Milosavljevića iz grupe „Smak“ ili Dragana Arsića iz grupa „357“ i „Bjesovi“.

– Gitaru sam počeo da sviram kod oca Milovana, pre sedam godina, a sada pomažem najmlađim polaznicima da brže napreduju. Na početku, mnogima je bilo neobično to što pop decu uči da sviraju rok, ali su ubrzo shvatili da zajedništvo u muzici i učenje donose samo dobro – kaže Ivan Bjelić (18), učenik četvrtog razreda požeške Tehničke škole i basista grupe „Teorija zavere“. – Ima nas svih uzrasta, od prvaka do osmaka i srednjoškolaca iz svih razreda. Atmosfera je prijateljska, iskrena i otvorena, može se o svemu razgovarati, a to nama odgovara.

NA SCENI BEZ GREŠKE

„Teorija zavere“, „Drum“ i još nekoliko muzičkih grupa poniklih u školi gitare oca Milovana, doneli su Užičanima muziku. Kažu da ona najupečatljivije oblikuje karakter, kažu još da ko peva zlo ne misli. Smerni da ne pogreše i radosni jer nisu, devojčice i dečaci iz Požege, stajali su na sceni pred nasmejanim Erama, a salom su odzvanjali aplauzi.

Izvor:http://novosti.rs / N. Janković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla