OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ponovo radi galerija u Kulturnom centru Zlatibor

Čajetina – posle par meseci prekida rada zbog vanrednog stanja i epidemije novog koronavirusa galerija Kulturnog centra Zlatibor počinje sa radom u utorak, 2. juna 2020. godine i biće otvorena za posetioce radnim danima od 10 do 17 časova.

Od utorka, 2. juna, svi zainteresovani posetioci u galeriji mogu pogledati izložbu slika pod nazivom „Rujanski starešina Jovan Mićić – od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule“ autora Snežane Đenić, koja je postavljena pre stupanja na snagu vanrednog stanja.

Posetioci se kroz izložbu mogu upoznati sa svim usponima i padovima na životnom putu jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti rujanskog kraja, kako se u ranijim periodima nazivalo područje Zlatibora. Serdar Mićić je rođen 1785. godine u zlatiborskom selu Mačkat, gde se njegov otac Gavrilo doselio iz krševite Pive. Bio je to čovek izrastao iz naroda i živeći u jednom surovom vremenu ponašao se upravo u skladu sa važećim zakonima i običajima svoga vremena, poprimajući dimenziju jedne izuzetno snažne ličnosti. Još u Prvom srpskom ustanku pod Karađorđem, ušao je u narodno pamćenje kao neobično hrabar čovek i buljubaša Mihaila Radovića, a već u Drugom ustanku on uživa veliko poverenje Miloša Obrenovića, tako da mu on daje po oslobođenju na upravu knežinu Rujno.

Autor izložbe Snežana Đenić, foto: GZS

Za sedište knežine Rujno, serdar Mićić odabira Čajetinu, i tu gradi svoj „dvor sa mnogim zdanijama“, nekoliko zgrada namenjenih stambenim i službenim funkcijama i opasuje ih zidinama kao utvrđenje iz kojeg će se kasnije razviti današnja varošica i administrativni centar opštine Čajetina.

Njegove zasluge u oslobođenju Srbije, uporna borba za postavljanje temelja države i diplomatska aktivnost stavljaju ga, bez sumnje, u red najznačajnijih političkih ličnosti u istoriji užičkog kraja i zlatiborskog okruga, vrednih pamćenja, a sa svim tim zaintzeresovani se mogu upoznati kroz ovu postavku kao i kako je moćni serdar na posledku dopao tamnice Gurgusovačke kule.

Izložba će biti postavljena do 15. juna 2020. godine.

Izvor:Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rusija odobrila lek Koronavir za lečenje od Covid-19

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici ubrzano se popunjavaju kapaciteti za sumnjive na korona virus

Oglasna Tabla

Tiodorović: Kraj drugog pika korone posle vikenda

Oglasna Tabla

Zlatar i dalje među najtraženijim destinacijama

Oglasna Tabla

Upis u srednje škole putem interneta

Oglasna Tabla

Danas do 28 stepeni uz povremenu oblačnost

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu 13, u Užicu 7 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Konačnu odluku o policijskom času doneće Krizni štab u naredna dva dana

Oglasna Tabla

Poginuo radnik u Požegi prilikom montaže rendgen aparata

Oglasna Tabla