ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ponovo preokret: Srpski turisti mogu u Grčku

U ponedeljak oko 23 h Vlada Grčke donela je odluku da dozvoli prelazak granice za državljane Srbije između Bugarske i Grčke.

Posle celodnevnih razgovora sa zvaničnicima Grčke, obavestili su me večeras da će početi da puštaju naše građane preko bugarsko-grčke granice – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za „Blic“.

Tokom dana smenjivale su se protivrečne poruke, te je mnogo srpskih turista provelo dan na granici između Bugarske i Makedonije.

Konvoj od pet autobusa sa srpskim turistima danas je trebalo da krene put Evie, Parge i Halkidikija. Turisti su bili spakovani, vodiči i vozači spremni, autobusi napunjeni gorivom. Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena.

„Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula“. Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

“Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje“ kazao je ranije u ponedeljak za Novosti Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Agencije su prošle nedelje dobile nove cenovnike od grčkih hotelijera i smeštaj je, u proseku, bio od 20 do neverovatnih 40 odsto jeftiniji.

Kako nezvanično Novosti saznaju, agencije je trebalo da potpišu ugovore o čarter letovima sa „Avioletom“, ali je to odloženo. Prvi čarteri trebalo je da polete početkom jula, ali u agencijama više nisu sigurni da se Grčka neće ponovo predomisliti i promeniti odluku o otvaranju granica

Kakve će biti posledice u Grčkoj zbog ovakvih poteza – tek ćemo znati, ali među srpskim agencijama je ponovo iznet zahtev da se ova sezona „ukine“. Naime, naše agencije su dale kaparu grčkim hotelijerima, koju oni ne žele da vrate, a višemesečnu neizvesnost ne mogu da finanasijski da podnesu.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март