ОГЛАСНА ТАБЛА
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поново пражњено језеро Заовине на ТариЕкостража објавила је још једну фотографију празног вештачког језера Заовине на планини Тари. Такве слике све су чешће последњих година и поред Заовина могу да се виде на многим вештачким језерима у Србији која се користе за производњу струје.

Како је раније пренела Нова економија, Електро-привреда Србије (ЕПС) се претходних месеци, превише ослањала на хидроенергију и због тога су резерве воде у вештачким језерима пале на вишегодишњи минимум.

Тај минимум био је достигнут већ током фебруара, па је ниво акумулације хидроенергије пао на 198 ГWх (гигават часова), што је за 46 одсто мање од четворогодишњег просека. Поред тих проблема, постоји и штетан утицај на живо свет.

„Акумулације представљају вештачке екосистеме у којима су услови живота у потпуности измењени у односу на остатак речног тока. Таква места одликују се релативно ниском стопом биолошке разноврсности“, каже Никола Матовић из Wорлд Wилдлифе Фоунд Адриа.

Како је објаснио, негативне појаве на вештачким језерима које ометају живи свет су непостојање или суженост обалског појаса, велике осцилације нивоа воде, муљем на дну који негативно утиче на мрест риба и обнављање бескичмењака, смањена светлост, недостатак кисеоника, снижена репродукција, велики број риба предатора.

„Приликом испуштања веће количине воде покреће се и муљ, као и токсични елементи везани за овај седимент што негативно утиче на животне заједнице низводно“, објаснио је Матовић.

Због проблема у раду термоелектрана ЕПС, како се додаје мора да увози струју из иностранства, јер хидроцентрале нису у стању да самостално подмире домаћу потрошњу струје.

Нова Економија – Фото: Еко стража

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА