OГЛАСНА ТАБЛА
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поново пражњено језеро Заовине на ТариЕкостража објавила је још једну фотографију празног вештачког језера Заовине на планини Тари. Такве слике све су чешће последњих година и поред Заовина могу да се виде на многим вештачким језерима у Србији која се користе за производњу струје.

Како је раније пренела Нова економија, Електро-привреда Србије (ЕПС) се претходних месеци, превише ослањала на хидроенергију и због тога су резерве воде у вештачким језерима пале на вишегодишњи минимум.

Тај минимум био је достигнут већ током фебруара, па је ниво акумулације хидроенергије пао на 198 ГWх (гигават часова), што је за 46 одсто мање од четворогодишњег просека. Поред тих проблема, постоји и штетан утицај на живо свет.

„Акумулације представљају вештачке екосистеме у којима су услови живота у потпуности измењени у односу на остатак речног тока. Таква места одликују се релативно ниском стопом биолошке разноврсности“, каже Никола Матовић из Wорлд Wилдлифе Фоунд Адриа.

Како је објаснио, негативне појаве на вештачким језерима које ометају живи свет су непостојање или суженост обалског појаса, велике осцилације нивоа воде, муљем на дну који негативно утиче на мрест риба и обнављање бескичмењака, смањена светлост, недостатак кисеоника, снижена репродукција, велики број риба предатора.

„Приликом испуштања веће количине воде покреће се и муљ, као и токсични елементи везани за овај седимент што негативно утиче на животне заједнице низводно“, објаснио је Матовић.

Због проблема у раду термоелектрана ЕПС, како се додаје мора да увози струју из иностранства, јер хидроцентрале нису у стању да самостално подмире домаћу потрошњу струје.

Нова Економија – Фото: Еко стража

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА