OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ponovo ništa od platnih razreda

Budžet Republike Srbije za 2021. godinu je usvojen, a povećanje plate u koje će prosvetni radnici dobiti u januaru 2021. godine iznosiće 3,5% ili 2.163,87 dinara, piše u saopštenju koje je Unija prosvetnih radnika poslala danas. Istovremeno, minimalac će porasti za 6,6%, odnosno za 2104 dinara. Ovo praktično znači da će se plate prosvetnih radnika približiti minimalcu, a udaljiti od prosečne plate, ako ona bude onakva kakvu najavljuju iz vrha Vlade. 

“Unija SPRS se već 21 godinu zalaže za odnos 1:3 (1: minimalac, 2: administrativno/finansijski radnici, 3: nastavnici), što u ovom momentu izgleda nedostižno. Država je prosvetu od najvažnijeg stuba društva, pretvorila u sporednu delatnost.” – stoji u saopštenju koje potpisuje rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić.  

Iz Unije podsećaju i da je 80% zaposlenih u prosveti visokoobrazovano, pa je zato ovaj sindikat 5. novembra pred Vladom Republike Srbije tražilo povećanje koeficijenata za sve u sistemu, kada već (izvesno je) nema pravednih platnih razreda. 

Nije došlo ni do korigovanja koeficijenta nenastavnom osoblju i  administrativnim radnicima u školama, pa će se i dalje dotirati do minimalca. Nije došlo ni do korigovanja koeficijenata istog stepena stručnosti nastavnom i vannastavnom osoblju (6. stepen). Ni ove, kao i prethodnih godina, nije bilo pregovora o ceni rada, o Svetosavskoj nagradi, iako je to predviđeno (pomenutim) Sporazumom sa Vladom RS iz 2015. godine. 

Unija SPRS neće odustati ni od pravog socijalnog dijaloga, ni od platnih  razreda, jer smo minimalnim sektorskim povećanjima sve dalje i od pravde i od  pravednosti i od pristojnog života zaposlenih. – zaključuje se u saopštenju. 

Saznali smo iz medija da je povećanje budžeta prosvete za 2021. godinu, 12 milijardi dinara. Ne vidimo da je Vlada RS planirala da vrati dugove prosvetnim radnicima i to: 30.000 (šest svetosavskih nagrada), uštede iz budžeta, po 25.000  (član 7. Sporazuma o rešavanju spornih pitanja). Dakle, sveukupan dug bi iznosio oko  šest milijardi dinara, a Unija SPRS je čak nudila razne vidove isplate duga (vaučere, državne obveznice itd.). 

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla